Circulaire afvalbakjes van gerecycled plastic en vezelhennep

Summary
Voorkomen van nieuwe virgin grondstoffen
Circulaire afvalbakjes van gerecycled plastic en vezelhennep
best practice

Circulus-Berkel heeft voor gemeenten circulaire keukenafvalbakjes laten ontwikkelen die ingezet worden om inwoners te helpen hun keukenafval uit het restafval te houden. Deze afvalbakjes zijn ontwikkeld door het Friese bedrijf GreenInclusive en is een puur Nederlands product. Ze zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen en natuurvezels van vezelhennep. 

Circulus-Berkel verstrekt in opdracht van de gemeenten Apeldoorn en Epe het keukenafvalbakje aan inwoners om het scheiden van keukenafval te stimuleren. Gekozen is voor een afvalbakje dat illustreert waarom het scheiden van afval zo belangrijk is. Door deze bewuste keuze dragen de partijen bij aan het verkleinen van de behoefte aan nieuwe plastics uit het buitenland en de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor worden de ambities van beide gemeenten en die van het klimaat- en grondstoffenakkoord gestimuleerd. 

Producten van eigen bodem

“Met de productie van de keukenafvalbakjes praten we niet alleen over de circulaire economie, maar we laten op een hele concrete manier zien dat die er is. We laten zien hoe ongelooflijk nuttig het is om je afval goed te scheiden en zo te zorgen voor nieuwe grondstoffen voor mooie producten van eigen bodem. De actie past in de campagne Indegftbak.nl, waarmee we bewoners stimuleren het keukenafval uit het restafval te houden. Ook past de actie in Mooisuitafval.nl, die laat zien dat goed afval scheiden onderdeel is van een duurzame, meer circulaire economie,” aldus Lisette Bosch, algemeen directeur van Circulus-Berkel.

Vezelhennep

De circulaire keukenafvalbakjes zijn ontwikkeld door het Friese bedrijf GreenInclusive en is een puur Nederlands product. Ze zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen en natuurvezels van vezelhennep. Vezelhennep is één van de eenvoudigste en duurzaamste gewassen om te telen in Nederland. De plant groeit snel, heeft een hoge opbrengst per hectare, behoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen, heeft relatief weinig water en voeding nodig en is bovendien voor 100 procent herbruikbaar. De belangrijkste eigenschap van vezelhennep is echter dat de plant veel CO2 opneemt, ruim drie keer meer CO2 per hectare dan een productiebos van dezelfde grootte. Met deze unieke afvalcontainers voorkomen de partijen niet alleen het gebruik van nieuwe plastics maar onttrekken ze ook veel CO2 aan de atmosfeer. De afvalbakjes kunnen nadat ze worden afgedankt gemakkelijk worden hergebruikt door GreenInclusive. 

Circulaire en lokale keten

GreenInclusive, de onderneming die deze circulaire containers heeft ontwikkeld, is het eerste bedrijf in Nederland die deze biomaterialen zelf verbouwt, oogst en er circulaire producten van maakt in Nederland.GreenInclusive produceert verschillende producten gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waaronder deze keukenafvalbakjes en huisvuilcontainers.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this practice
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?