Het Fietsenstation geeft weesfietsen een tweede kans

Summary
Verspilling tegengaan door Helmondse weesfietsen her te gebruiken en de werkplaats sociaal te innoveren
Het Fietsenstation geeft weesfietsen een tweede kans
best practice

Met een jaarlijkse afvalstroom van een miljoen fietsen is het volgens Het Fietsenstation tijd voor een circulaire omwenteling. Door Helmondse weesfietsen te hergebruiken en de werkplaats sociaal te innoveren maakt het bedrijf onderdeel uit van een maatschappelijke beweging tegen verspilling.

Miljoen afval

In welk deel van Nederland je ook bent, de fiets is een onmisbaar onderdeel van het alledaagse straatbeeld. Als onomstotelijk fietsland kent Nederland meer fietsen dan inwoners: in totaal zijn er naar schatting zo’n 22,5 miljoen fietsen.

Toch kopen veel Nederlanders een gloednieuwe fiets wanneer de oude kapot is. Jaarlijks brengt dat een afvalstroom teweeg van een miljoen nieuwe fietsen. Ook ontstaan er op deze wijze veel weesfietsen. Dit lineaire productieproces legt een aanzienlijk beslag op de hulpbronnen van de aarde, zoals ijzer, plastic en rubber, brengt door productie en transport veel CO2-uitstoot met zich mee en vergroot vervuiling van de biosfeer. Het Fietsenstation ziet in deze afvalstroom een kans, want het leeuwendeel van de fietsonderdelen is nog bruikbaar.

Het Fietsenstation

Het Fietsenstation zorgt ervoor dat de weesfietsen van Helmond een nieuwe eigenaar krijgen, door bruikbare onderdelen, zoals het frame, te reinigen, te bewerken en te hergebruiken in een nieuw fietsmodel. Deze weesfietsen zijn vaak afkomstig uit fietsenstallingen in Helmond, waar de voormalige eigenaars hun fietsen hebben achtergelaten zonder ze op te halen. Door deze vorm van hergebruik, die bovendien verrassend betaalbaar blijft, voorkomt het bedrijf in Helmond veel (zwerf)afval, verspilling, vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.

               Gedurende de periode van juli 2017 tot juli 2018 heeft het Helmondse initiatief 270 weesfietsen gered van de afvalberg. In 2018 leverde de circulaire productiemethode van Het Fietsenstation een besparing op van twintig ton aan grondstoffen. Met de huidige collectie behaalt Het Fietsenstation een circulariteitspercentage van dertig procent. Toegegeven, er is ruimte voor verbetering, vindt het Fietsenstation, maar de ambitie is om dankzij een gestaag leerproces tot de honderd procent te komen. Alleen zo maken we de economie door en door circulair.

Verspild talent

Bij verspilling denken we normaal gesproken aan financieel of geproduceerd kapitaal, maar ook sociaal en menselijk kapitaal kan worden verspild. In het innovatiecentrum Het Beginstation (waartoe Het Fietsenstation, Stecci en Art of Waste behoren) komen werknemers samen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of een geschiedenis van sociale problemen. Dat bevordert persoonlijke zingeving, re-integratie en sociale cohesie. Zodoende geeft het bedrijf niet alleen een nieuwe kans aan fietsen, maar ook aan mensen, door hun talenten aan te wenden voor een circulair ideaal.

Trend: weesfietsen gered

Het Fietsenstation behoort tot een maatschappelijke trend waarin ondernemers zich in toenemende mate ontfermen over weesfietsen, om ze een nieuw leven te geven. Neem bijvoorbeeld EasyFiets, een Leids bedrijf dat van oude fietsonderdelen tweedehands leasefietsen maakt. Ook het Amsterdamse Roetz maakt onderdeel uit van deze trend. Met een gedeelde missie en een gezonde dosis concurrentie maken pioniers als Het Fietsenstation en EasyFiets een circulaire omwenteling mogelijk.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wilt delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Initiatiefnemer

Serge Kornuyt (bedenker)

info@beginstation.nl

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?