Optimaal hergebruik: op circulaire wijze een nieuwe locatie inrichten

Summary
Op circulaire wijze een nieuwe locatie inrichten
Optimaal hergebruik: op circulaire wijze een nieuwe locatie inrichten
best practice

Met het re-use en repurpose programma van Mondial Van Dijk Verhuizingen is het mogelijk om circulair te verhuizen. Het doel is om geen overtollig meubilair weg te gooien, maar alles zoveel mogelijk te hergebruiken.

De GGD Gelderland-Zuid heeft, met dank aan het verhuisbedrijf, op circulaire wijze een nieuwe corona testlocatie ingericht (in een grote bedrijfshal). Maar liefst 88,8 procent van de benodigde inventaris werd geleverd vanuit het re-use en repurpose programma.
Dit varieerde van in hoogte verstelbare bureaus en (re-furbished) bureaustoelen, tot aan statafels en benodigdheden om een kantine in te richten. Daarnaast werden er tal van andere zaken aangeleverd, zoals akoestische panelen (gemaakt van petflessen) en raamfolie. Slechts 11,2 procent van de spullen is nieuw aangeschaft. Dit komt enerzijds doordat sommige items niet voorradig waren bij Mondial Van Dijk en anderzijds omdat sommige spullen vanuit hygiënisch oogpunt nieuw moesten worden ingekocht.  


Duurzaam

Wanneer er in kort tijdsbestek een nieuwe locatie ingericht moet worden, wordt er vaak gekozen voor een snelle optie: alles nieuw kopen. Dit is niet alleen duur, maar ook nog eens belastend voor het milieu. Dat het ook anders kan, bewijst de GGD Gelderland-Zuid.

De afgelopen maanden zijn er in hoog tempo diverse testlocaties en een extra bron- en contactonderzoekscentrum ingericht in de regio van Nijmegen. En vanaf 7 december is alweer de vierde corona testlocatie geopend. In een grote bedrijfshal zijn er vijf testruimten ingericht en kunnen er 900 coronatests per dag worden afgenomen. Voor de inrichting hiervan heeft het facilitair bedrijf van de GGD, in samenwerking met projectleider Sandra van Elk, onderzocht welke opties er zijn voor de inrichting hiervan. Zo is er bijvoorbeeld gedacht aan het huren van de benodigde inventaris (zoals meubilair). Maar aangezien het onbekend is hoe lang de testlocatie in gebruik is, zouden de kosten daarvan hoog op kunnen lopen.

Mondial Van Dijk ziet als verhuisbedrijf regelmatig in de praktijk dat na een verhuizing overtollig meubilair weggegooid wordt. Omdat dat zonde is, heeft het verhuisbedrijf haar eigen re-use en repurpose-programma opgezet. Het doel is om overtollige inventaris in opslag te nemen zodat het later hergebruikt kan worden (re-use) of een andere bestemming kan krijgen (repurpose).

“Wij hebben vanuit ons re-use programma een voorstel tot koop gedaan voor de GGD Gelderland-Zuid. Hierbij hebben we uiteraard gegarandeerd dat Mondial Van Dijk de inventaris weer terug neemt zodra de GGD het niet meer nodig heeft. Dit om ervoor te zorgen dat het daarna weer hergebruikt kan worden”, vertelt Roel van Dijk van Mondial Van Dijk Verhuizingen (gecertificeerd voor het Keurmerk Sociale Onderneming).

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/b16dc416c097e89b91e52c1a36b7720d_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this practice
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?