Rita Fashion verenigt efficiëntie en maatwerk met jurken op maat

Summary
Rita Fashion verenigt efficiëntie en maatwerk met jurken op maat
Rita Fashion verenigt efficiëntie en maatwerk met jurken op maat
best practice

De kledingindustrie heeft een negatieve impact op onze aarde door een palet aan onduurzame praktijken. Rita Fashion brengt hier verandering in, door het beste van twee werelden te verenigen: het efficiënte productieproces van de massa-industrie en het maatwerk van een deskundig atelier.

Vervuiling en verspilling

De kledingindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. De productie van kleding vereist dikwijls veel water, de grondstofwinning vergt veel van de voorzieningen van de aarde en op het land maken textielboeren doorgaans gebruik van pesticiden. De producten zijn vaak gemaakt van polyester of niet-duurzaam katoen en gaat gepaard met buitenlandse massaproductie, waardoor transportgerelateerde emissies hoog zijn. Naast vervuiling is ook verspilling een aderlating voor de aarde. Veel kleding ziet maar zeven keer het daglicht en door overproductie en fabrieksfouten gooit de mode-industrie waardevolle stoffen weg voordat iemand ze überhaupt heeft gedragen. Alleen Nederland vernietigt jaarlijks al één miljoen nieuwe kledingstukken.

Terwijl massaproductie kampt met het probleem van overproductie, hebben op maat gemaakte kledingstukken een te hoge kostprijs. Hierdoor zijn ze vaak onbetaalbaar voor de meeste mensen. Zo kan het ambachtelijke atelier nooit grootschalige vervanging bieden voor de overproducerende maar kosteneffectieve massa-industrie.

Maatwerk uit blanco textielrollen

Door middel van efficiënt maatwerk verduurzaamt Rita Fashion de mode-industrie. De vraag is in het productieproces leidend; de klant kiest het model voor een jurk, vult haar confectiematen in en kiest het gewenste dessin. Ook mouwlengte, halslijn en roklengte zijn aan te passen. Zo kan iedereen een jurk kiezen die precies past – zowel qua uitstraling als qua afmetingen.

In vergelijking met de meeste ateliers houdt het bedrijf zijn kostprijs aan de lage kant, dankzij geavanceerde software en moderne printtechnieken. Alle jurken worden vervaardigd uit witte textielrollen, die vervolgens een dessin geprint krijgen. Door de grondstof eenvoudig te houden en deze te bewerken en te bedrukken naar wens, is het businessmodel van het Nederlandse modebedrijf buitengewoon vitaal. Zodoende verenigt Rita Fashion het beste van twee werelden: het efficiënte productieproces van de massa-industrie en het maatwerk van een deskundig atelier.

Biobased en circulair

Dit businessmodel bevredigt niet alleen de wensen van de consument en het winstoogmerk van Rita Fashion, maar ook de eisen die de planeet aan ons economisch handelen stelt. Doordat het atelier nooit overvloedig produceert en geen jurken retour ontvangt – het past immers altijd – voorkomt de onderneming afval, met als gevolg een reductie van vervuiling, uitstoot en materiaalverlies. Bovendien zijn alle jurken biologisch afbreekbaar, met een GOTS-certificering voor zowel de stof als de inkt; zo dragen ze bij aan de transitie naar een biobased economie. Tot slot stimuleert Rita Fashion het idee van de lokale economie, door in Nederland te produceren met Nederlandse designers en Nederlandse partners. Zo vermijdt het circulaire bedrijf niet alleen transportkosten en emissies, maar ook de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van een fabriek in een derdewereldland.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wilt delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?