Vitasys – Circulaire alleskunner in IT

Summary
Het verduurzamen van de IT-sector
Vitasys – Circulaire alleskunner in IT
best practice

Ieder jaar zien 160 miljoen laptops het levenslicht, terwijl oude apparatuur vaak goed te herstellen is. Door zeven van de negen R’s van circulariteit te omarmen, is Vitasys het duurzame manusje-van-alles in de IT-sector. En met een productie van 500.000 circulaire computers per jaar is Vitasys in de sector absoluut geen kleine speler.

Meer laptops, meer afval
Wereldwijd is de IT-sector verantwoordelijk voor twee procent van de totale CO2-uitstoot. Met de toenemende vraag naar technologie en de hiervoor benodigde hardware ligt een verdere stijging in de lijn der verwachting. Ieder jaar zien circa 160 miljoen gloednieuwe laptops het levenslicht, waardoor oude laptops vervangen worden en op de afvalberg belanden. Alleen al in Europa gooien we dagelijks 160.000 laptops weg. Met de zeldzame materialen die in laptops te vinden zijn, werkt deze lineaire productie grondstoffentekorten in de hand; de onnodige mijnarbeid die hiermee gemoeid gaat, zorgt voor gevaarlijke werkomstandigheden; de emissies rondom productie dragen bij aan klimaatverandering; en e-waste en vervuiling brengen zowel ecosystemen als de volksgezondheid in gevaar. Kortom: de status quo is verre van rooskleurig.

De levensduur van een laptop in de zakelijke markt is doorgaans niet langer dan drie jaar. Dat kan beter. Niet slechts door producten meer durabel te maken, maar door kringlopen te sluiten. Alleen al op het gebied van hergebruik ligt er een potentieel circulariteitspercentage van zeventig procent. Daarmee hebben we het nog niet eens over mogelijkheden van recycling, reparatie, remanufacturing en refurbishment. 

Minimaal zo goed als nieuw
Vitasys benut deze circulaire kansen. Sinds 2017 heeft het bedrijf de eerste fabriek ter wereld die als primaire doel heeft om computers te herfabriceren (remanufacturing). Dat wil zeggen dat oude producten een proces van revisie ondergaan, zodat er nieuwe producten ontstaan. Zo herziet en herstelt Vitasys gebruikte computers tot een technische functionaliteit die minimaal zo goed is als nieuwe laptops. 

Deze circulaire techniek van manufacturing heeft een slagingspercentage van maar liefst 97%. Met andere woorden: 97 van de 100 computers is in de fabriek van Vitasys te herstellen tot een product dat minstens zo goed functioneert als een nieuwe computer. Zo gaan ze soms wel twaalf jaar mee.

Op ruim 15.000 vierkante meter produceert deze circulaire koploper tot 500.000 duurzame producten per jaar. Zo heeft het productieproces een grote capaciteit voor perfectionering van de innovatieve technieken en is de impact allesbehalve gering. 

Zeven R’s
Met een uitgebreid arsenaal aan manieren om kringlopen te sluiten wapent Vitasys zich tegen de lineaire economie. Het bedrijf in Zwaagdijk bezigt maar liefst zeven van de negen R’s die men in de theorie van de circulaire economie hanteert: refuse, reduce, reuse, repair, refurbish, remanufacture en recycle. Zo krijgt afval steeds minder bestaansrecht in het productieproces van de toekomst. Wat betreft de eerste R weigert het circulaire initiatief onnodige apparatuur te leveren. Ten tweede reduceert het de materialen die nodig zijn voor productie door alleen het nodige materiaal te gebruiken. Hergebruik vindt plaats door klanten te ondersteunen bij het schoonmaken van de computer. Bovendien kunnen kapotte apparaten vaak goed gerepareerd worden. Soms is er een kleine optische of technische opknapbeurt nodig voordat de computer weer naar behoren functioneert; daarom past Vitasys refurbishment toe door bijvoorbeeld accu, geheugen of harde schijf te upgraden, met een goedkope, milieuvriendelijke en durabele oplossing als gevolg. In zeldzame gevallen is recycling onvermijdelijk en om deze reden scheidt dit circulaire manusje-van-alles dertien verschillende grondstofstromen.

De Best Practices op circulairondernemen.nl 
Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
Heb jij ook een Best Practice die je wilt delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Initiatiefnemer
Andre Hundman 
Andre@vitasys.nl
 

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this practice
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?