Circularity Check: hoe circulair is jouw product of dienst?

bieb

Hoe circulair zijn de producten en diensten die jij op de markt brengt? De European Sustainable Business Federation Ecopreneur.eu ontwikkelt samen met Circular IQ en MVO Nederland / De Groene Zaak de Circularity Check. Op basis van ruim dertig vragen bepaalt de Circularity Check de circulariteit-score voor producten en diensten.

Steeds meer bedrijven in Europa slaan de weg op van duurzaam en circulair ondernemen. In 2017 is er in de markt een grote vraag ontstaan naar het in kaart brengen van de circulariteit, met name van producten die worden aangekocht. Dat het thema circulair volop in de belangstelling staat blijkt onder andere uit Green Deals Circulair Inkopen in Nederland en Vlaanderen, een nieuw overheidsprogramma Circulaire Economie in Finland, het nieuwe EU Stakeholder Platform Circulaire Economie en een groeiende interesse onder Europese lidstaten.

Checklist

Alleen wat is nu eigenlijk circulair? Hoe meet je grondstoffen-efficiëntie? En wat is de relatie met duurzaamheid? Dat zijn de vragen waarmee we in 2017 aan de slag gingen. Na een pilotronde met enkele grote partnerbedrijven en een tiental MKB-bedrijven ligt er een robuuste checklist, die spoedig gelanceerd wordt.

Score

Op basis van ruim dertig vragen bepaalt de Circularity Check de circulariteit-score voor producten en diensten. Is het circulair, en zo ja in welke mate dan? Na de circulaire aspecten volgt een duurzaamheidscheck. Aan elke vraag wordt een score toegekend. Hoe meer hoge scores hoe beter. De uitkomst van de check is een % dat aangeeft hoe circulair je product/dienst is.

Zelfevaluatie

De Circularity Check is vooral bedoeld als instrument voor zelfevaluatie door bedrijven, van MKB tot multinationals. We werken hard aan de voorbereiding van de lancering. Blijf op de hoogte via deze link.

Image: Pentatonic.com

Facebook Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Arthur ten Wolde op 30-01-18 ecopreneur.jimdo.com

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

Hoe circulair zijn de producten en diensten die jij op de markt brengt? Ontdek het met de Circularity Check.

Initiatiefnemer

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 8 Decent work and economic growth