Life Cycle Assessment warme dranken bekers: beter recyclen of vergisten?

bieb

Wat is de meest duurzame manier om warme dranken bekers van papier te verwerken? In een Life Cycle Assessment (LCA) studie vergeleken Wageningen Food & Biobased Research en TNO twee actuele verwerkingsroutes in opdracht van RVO: na inzameling verwerken door een papierfabriek tot toiletpapier en tissues (recyclen), of vergisten waarbij biogas ontstaat.

Het is een vraag die de gemoederen al decennia lang bezighoudt; wat is de milieuvriendelijkste wegwerpbeker voor warme dranken? Verschillende bedrijven en overheden hebben de laatste jaren gekozen voor de grootschalige inkoop van specifieke, duurzame typen warme dranken bekers. Zo koos de Rijksoverheid voor de inkoop van papieren bekers met een coating van polymelkzuur (PLA).

Analyse

Wageningen Food & Biobased Research en TNO onderwierpen dit type bekers, op verzoek van de Rijksoverheid, aan een milieu-analyse. Tot 2017 werden deze bekers nog in de afvalenergiecentrale (AEC) verwerkt. Inmiddels zijn er twee nieuwe hergebruiksroutes mogelijk: recycling en vergisting plus compostering. De komende jaren zijn er naar verwachting nog geen andere hergebruiksroutes dan de huidige drie mogelijk.

Keuze valt op recycling

Op basis van de resultaten kiest het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nu voor de recycling van afgedankte warmedrankenbekers gemaakt van papier met een PLA-coating. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken (EZK).

Lees meer over het onderzoek en download het rapport op de website van Wageningen University & Research.

Facebook Twitter LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Corine Verkleij op 13-03-18 rvo.nl

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

26 sep
Reactie van Corine

Dat ligt eraan of en hoe die bekers worden afgewassen. En ook daar kan en is onderzoek op losgelaten.

25 sep
Reactie van Erik

Het beste is natuurlijk om helemaal geen wegwerpbekers te gebruiken, maar herbruikbare bekers.

Wageningen Food & Biobased Research en TNO onderwierpen papieren bekers, op verzoek van de Rijksoverheid, aan een milieu-analyse.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 12 Responsible consumption and production