Balans in de Bollenstreek door boomaanplant

Summary
We komen graag in contact met stakeholders om heraanplant van bomen te realiseren.
MATCHED
This challenge has been matched
Balans in de Bollenstreek door boomaanplant
MATCHED
challenge

Bomen kunnen niet altijd blijven staan. Er zijn verschillende redenen waarom deze soms moeten worden gekapt. Daarom verwerken wij deze tot  streekproducten. Echter..het is natuurlijk wel de bedoeling dat er dan weer voldoende nieuwe bomen worden aangeplant om voor het kappen te compenseren. Hiervoor komen wij graag in contact met stakeholders.

Bomen uit de Duin- en Bollenstreek

De Bollenstreekhout Coöperatie uit Lisse/Noordwijkerhout verwerkt jaarlijks ca. 600 boomstammen die zijn helaas zijn geoogst in de stadse of dorpse omgeving van de Duin- en Bollenstreek. Lokaal worden de bomen gewaterd, tot planken gezaagd, gedroogd en vervolgens verwerkt tot een circulair (streek)product, gemaakt van "eigen" grondstof. De meerwaarde die wij willen bereiken is behoud en verlenging van CO2 opslag (ca. 3,2 Ton per jaar). Tegelijkertijd wordt de CO2 uitstoot beperkt door de bomen lokaal te verwerken. Tenslotte schakelen wij mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt of die tijdelijk niet in staat zijn aan het reguliere arbeidsproces deel te nemen.

Uitdaging: in stand houden van de CO2 balans

Als er bijvoorbeeld 400 bomen worden geoogst die een diameter van circa 40 centimeter hebben, betekent dat dat er 400x40=16.000 groei-jaren aan volume in een keer opgaan in biomassa. Deze worden dan bijvoorbeeld direct verhandeld aan elektriciteitscentrales. Het is de verantwoordelijkheid van gemeentes om er voor te zorgen dat er ook weer voldoende nieuwe aanplant plaatsvindt. Dit gebeurt echter vaker niet dan wel. . Dit blijkt uit antwoorden van onze gemeenten (zes in de regio). Wij zien dat overal in de bebouwde omgeving heraanplant van bomen een groot probleem vormt en de oogst onvoldoende wordt gecompenseerd; er is geen consistent beleid.

Stakeholders: kom in contact met ons

Wij van Bollenstreekhout willen graag de CO2 absorptie (verbeterde heraanplant van bomen) binnen de bebouwde omgeving in stand houden. Dat kunnen wij niet alleen, daarom komen wij graag in contact met belanghebbenden op dit gebied. Dit zijn partijen als adviesbureaus, Bomenbank en Bomenwacht, ZHL, landgoedeigenaren, de Meerlanden, etc.

Kortom wil jij vanuit jouw bedrijf of organisatie graag meehelpen aan het behoud van bomen in de Bollenstreekregio? Wacht dan niet langer en match jouw oplossing óf plaats een opmerking op dit item. Samen houden wij de CO2 uitstoot en daarmee de aanplant van bomen in balans.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/510f6b39690e742c01a9604619d1ba2d_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Petra Kerste

Projectmedewerker at MVO Nederland

Do you want to comment on this challenge?

Lonneke Michiels
Lonneke Michiels

Ik heb zojuist (ook) een aantal items gematcht met innovatieve toepassingen van (her)aanplant. Mogelijk helpt dit stakeholders verder te enthousiasmeren.

09 April 2019 17:33