Beton kan versterkt worden met grafeen; het sterkste materiaal dat de mens kent

Summary
Reduceren van CO2 uitstoot door minder beton te gebruiken met dezelfde structurele eigenschappen.
Beton kan versterkt worden met grafeen; het sterkste materiaal dat de mens kent
challenge

Beton is na water het meest gebruikte materiaal door de mens.  Grafeen is het sterkste materiaal ooit gemeten; 200 X sterker dan staal.  ls we dit in beton mengen wordt dat ook veel sterker. Minder beton = minder CO2.

Grafeen beton

In de tijd dat je deze zin leest is er genoeg beton gemaakt om 18000 badkuipen te vullen. Beton wordt in bijna niet te bevatten hoeveelheden gebruikt. Geen wonder; het is goedkoop, overal voorradig en makkelijk te gebruiken. En het is op zich nog niet zo slecht voor het milieu met een carbon footprint van slechts 0,13 kg. Maar doordat het zoveel gebruikt wordt is het verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot.  Maar naast dat het voor een groot deel de oorzaak is, is beton ook de beste verdediging tegen extreem weer.  En als we andere materialen op dezelfde schaal gebruiken veroorzaken die nog veel grotere problemen. Zelfs hout! 

Met grafeen kunnen we beton veel sterker maken. Over 50 jaar hoeft een brug nog slechts enkele centimeters dik te zijn om dezelfde capaciteiten te hebben als een meters dikke brug vandaag. Maar daarvoor moeten we nog veel leren om op atomaire schaal te kunnen construeren. Maar we hoeven niet zo lang te wachten. Vandaag de dag kunnen we beton maken dat 2x zo sterk is. En vanaf 30% versterking zelfs al nog goedkoper is. 

Wij gaan in 2021 beginnen met testen in een betonfabriek in Duitsland en als corona geen roet in het eten gooit meedoen aan een mooie competitie om de unieke eigenschappen te verzilveren.  Versterking is slechts 1 van de bijzondere eigenschappen van grafeen. Het is ook nog eens de beste warmte en elektrische geleider bijvoorbeeld.

We zoeken meer bedrijven die mee willen doen aan deze nanotechnologische revolutie.  Nu kunt u denken dat zal zo'n vaart niet lopen. Precies zoals Kodak dacht van hun nieuwe eigen uitvinding; digitale camera's. Die foto's konden toch nooit in de schaduw konden staan van de hoge kwaliteit die met hun filmrollen gehaald werden? En waarmee mooie winsten gehaald werden. Of als u al bezig bent met een prachtige alternatieve methode om CO2 te reduceren dan zal dat grafeen toch geen toevoeging zijn?

Nog 1 laatste superlatief. Als je 2 lagen grafeen heel exact op elkaar zou leggen in een hoek van 1.1 zal het een kogel kunnen stoppen. En weet u hoeveel u daarvan daar nodig zou zijn om er een vierkante kilometer van te maken? Iets van 1,5 gram.  Stel je eens voor als we dit soort trukjes met een nieuw soort beton kunnen uitvoeren? 

Zover zijn we nog lang niet. Maar de noodzaak om er vandaag aan te beginnen te werken is er wel. We moeten heel snel veranderen. Persoonlijk denk ik dat de kosten die gemaakt moeten worden om te veranderen al lang hoger zijn dan de winsten die er nu nog gehaald kunnen worden met de oude technologie. Ook als we die nog een beetje verbeteren.

Wij zoeken daarom bedrijven die mee willen werken aan het verwezenlijken van die verandering. Mee willen doenn aan testen, ontwikkelen en perfectioneren. Die ons hun problemen aandragen om te zien wat grafeen daaraan kan verbeteren.

GraphenePioneer

Gaaikemastraat 31

8561AL Balk

+316 835 242 68

info@graphenepioneer.com

www.graphenepioneer.com

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?