BIOnyx zoekt circulaire opvolger voor post consumer recycled kunststof flessen met vloeistof

Summary
BIOnyx, producent van biologische schoonmaakmiddelen, is op zoek naar een opvolger van gerecycled plastic (post consumer recycled kunststof) voor onze flessen met vloeistof. Heb jij de oplossing?
MATCHED
This challenge has been matched
BIOnyx zoekt circulaire opvolger voor post consumer recycled kunststof flessen met vloeistof
MATCHED
challenge

Bij BIOnyx maken we 100% biologische schoonmaakmiddelen. Wij zijn waar mogelijk duurzaam en circulair bezig. Op dit moment zoeken we naar een opvolger van gerecycled plastic (post consumer recycled, PCR, kunststof) voor de flessen die we gebruiken. Gerecycled plastic is voor ons niet goed, niet duurzaam en zeker niet circulair genoeg.

Gerecycled plastic

Gerecycled plastic is een goede (tussen) oplossing voor de bestaande flesjes die in omloop zijn. Zeker  als je weet dat er jaarlijks tussen de vijftig en honderd miljoen kunststof flesjes gebruikt worden en het overgrote deel daarna zwerfafval  wordt. Het is alleen zeker niet de ultieme oplossing, qua proces, product, verwerking en afbreekbaarheid (composteerbaar). Voor non-food producten is er al best wat mogelijk en beschikbaar, maar voor vloeibare stoffen, en in ons geval op natuurlijke basis, niet .

Statiegeld

Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx voeren statiegeld drie jaar eerder in dan de rest van Nederland. Per direct wordt op het hele BIOnyx assortiment, verkrijgbaar bij Natuurwinkel Amersfoort, statiegeld geheven. We gaan niet wachten op dé oplossing voor de plastic soep en het plastic zwerfafval.

Officieel zal er in 2021 statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd worden, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes en het zwerfafval met zeventig tot negentig procent te verminderen. Ook moet dan negentig procent van deze flessen worden hergebruikt.

Onze uitdaging

Wij zijn op zoek naar bedrijven die bezig zijn met alternatieven voor plastic flessen. Ook kennisinstituten die ons verder kunnen helpen zijn welkom. We horen graag van je! Voor meer informatie kun je een kijkje op onze website nemen of neem contact op met Arnout Noteboom via e-mail of 06-37279702. Je kunt ook een reactie achterlaten in het veld hieronder of een oplossing aandragen met de knop "stel een oplossing voor", rechts bovenin het scherm.

Ondersteuning op Maat

Met onze uitdaging dienden we een aanvraag in voor Ondersteuning op Maat. Green Serendipity ging als expert met de vraag aan de slag en kwam met waardevolle input. We staan open voor meer ideeën!

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?

Jaap de Vries
Jaap de Vries

Gerecycled plastic komt uiteindelijk toch vaak in het zwerfafval terecht, zoals jullie zelf aan aangeven. Dat is slechts uitstel van executie. Bioplastic is een alternatief, maar dat heeft vaak nog niet de gewenste chemisch-fysische eigenschappen. Waarom niet terug naar het goede oude glas. Recylen daarvan kost energie, maar dat kan volledig duurzaam, zeker als ook het transport geleidelijk elektrificeert. Glas is niet schadelijk voor het milieu en de grondstof is ruim voorradig. Maak daarbij ook geen wegwerp sproeikop voor elke fles, maar een zeer degelijke sproeier, b.v. van metaal, die mensen hun leven lang kunnen blijven gebruiken.

17 July 2018 20:35
Arthur ten Wolde
Arthur ten Wolde

Werner & Mertz De Werner & Mertz Groep gebruikt al verpakkingen die 100% recyclebaar zijn. Het bedrijf wil eveneens 100% gerecycled plastic gebruiken in minstens 70 miljoen flessen per jaar vanaf 2017, wat overeenkomt met 65% van zijn jaarlijkse productievolume aan flessen. Werner & Mertz wil dit tot 100% optrekken tegen 2025 voor alle verpakkingen van zijn consumentengamma. Dus niet alleen recycled, ook 100% recyclebaar! https://servicemanagement.nl/werner-mertz/

05 July 2018 09:33
Willemijn Peeters
Willemijn Peeters

Beste Arnout,
We kunnen je hier zeker mee vooruit helpen.
Zie www.seariousbusiness.com voor onze track record.

Hartelijke groeten,

Willemijn Peeters, directeur Searious Business

04 July 2018 11:03
Tijs Driessen
Tijs Driessen

Wellicht kunnen natuurlijke polymeren een uitkomst bieden. Zie ook https://www.wur.nl/nl/show/Modificatie-van-natuurlijke-polymeren.htm voor meer info en een mogelijke partner.

04 July 2018 10:33
Marloes Gerritsen
Marloes Gerritsen

Dag Arnout,
Wat een leuke uitdaging hebben jullie. Afra heeft hieronder al wat geschreven over het kunststofproject dat wij trekken samen met Rijkswaterstaat en het KIDV. Mijn collega Elsbeth en ik trekken dat project vanuit MVO Nederland. Zullen we volgende week anders even bellen? Ik probeer je maandagochtend en anders donderdag te bellen. mijn nummer is: 06 11 71 64 17 , mail: m.gerritsen@mvonederland.nl

07 June 2018 14:23
Afra de Leeuw
Afra de Leeuw

Misschien is het daarnaast een idee om mee te doen aan dit programma over kunststof verpakkingsafval als grondstof: https://mvonederland.nl/nieuws/kunststofafval-als-grondstof-producenten-en-inkopers-gezocht-voor-pilots

07 June 2018 13:34
Afra de Leeuw
Afra de Leeuw

Hi Arnout, producent Oriënza zat met een soortgelijke uitdaging en plaatste in 2017 een item. Hierop kwamen een paar interessante reacties (zie reactieveld onder de tekst) die mogelijk ook voor jullie relevant zijn. Neem vooral een kijkje: https://www.circulairondernemen.nl/uitdagingen/orienza-zoekt-duurzame-verpakkingen-en-doppen-voor-chemische-middelen

05 June 2018 10:36