Challenged: Kerstbomen. Ondernemers en verwerkers gezocht voor het hoogwaardig verwerken van 10.000 kerstbomen.

Summary
10.000 kerstbomen hoogwaardig verwerken
MATCHED
This challenge has been matched
Challenged: Kerstbomen. Ondernemers en verwerkers gezocht voor het hoogwaardig verwerken van 10.000 kerstbomen.
MATCHED
challenge

Wat zou jij doen met 10 000 kerstbomen?

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben de handen ineen geslagen. Samen met The Bin organiseren wij Challenged: Kerstbomen.  Het doel: 10.000 kerstbomen hoogwaardig verwerken. 
Weet jij raad met het hout en de naalden?
Meld je dan aan!

Circulaire Challenge

Challenged: Kerstbomen is een circulaire challenge. De finalist(en) ontvangen gezamenlijk €10.000 startkapitaal en ondersteuning bij de realisatie en gunning van het plan. 

Proces

Deelnemers kunnen zich aanmelden in de maand mei. In de maanden daarop krijg je de tijd om een business case uit te werken, en samen met de gemeente Rotterdam het logistieke process uit te werken. In de maand september bekijken we of het plan haalbaar is en of de business case positief is voor jouw organisatie. In verband met de zomervakantie is er gekozen voor deze lange aanloop.  Geselecteerde oplossingen hebben vervolgens van oktober tot december om de plannen te realiseren. In de maanden juli en september krijgen de deelnemers begeleiding en worden workshops gegeven over verwaarding en logistiek. De begeleiding is ondersteuning op de onderdelen waar je hulp op wilt. 

Wat kan je winnen?

  • € 10.000 startkapitaal
  • Toegang tot een breed netwerk binnen gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland
  • Ondersteuning om in enkele maanden van plan tot realiteit te komen; met daarin focus op logistiek en afzetmarkt
  • Mogelijkheid tot opschalen in meerdere gemeentes

Achtergrondinformatie

De transitie naar een circulaire economie doorlopen we samen. Daarom heeft de provincie Zuid-Holland in januari 2017 samen met 180 partijen het ‘Nationaal Grondstoffenakkoord’ ondertekend. Dit bevat afspraken om Nederland per 2050 een volledig circulaire economie te bezorgen. Ons doel is om als Zuid-Hollandse regio in balans te leven met onze leefomgeving en natuurlijke hulpbronnen. Een belangrijk aspect is het hergebruik van producten, materialen, onderdelen en grondstoffen. En daarbij hoort het verwaarden van natuurlijke reststromen. 
Een daarvan is de kerstboom. Gemeente Rotterdam zamelt begin januari de kerstbomen in. De inzameling gebeurt nu met als doel om zo snel mogelijk het potentieel brandbare materiaal van de straat te halen. De bomen worden nu op twee manieren ingezameld: met inzamelwagens waarbij de boom achterin gaat en gelijk wordt gekraakt/geperst en met een publieksactie waarbij bewoners 50 eurocent krijgen per boom. Deze bomen worden versnipperd en belanden op de composthoop of in de verbrandingsoven. Het streven is om de kerstbomen met een ander doel op te halen, namelijk dat de bomen nog van nut zijn voor bedrijven/organisaties.

The Bin

Deze challenge wordt namens de gemeente en de provincie gefaciliteerd door The Bin. Zij hebben ervaring in het organiseren en faciliteren van circulaire challenges

Heb je vragen?
Klik op onderstaande link om je aan te melden. Hier vind je ook meer informatie.

Bezoek onze site voor meer informatie

Of neem contact op via Martijn@thebin.nl of via https://www.linkedin.com/in/martijntenkate/

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/b0a15f1332ec4ea921b6f15f42ba4d2c_large.png https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d2687105498ef9059896ac7b3ed82191_large.png
Related SDGs what are SDGs
Read more