De Paauw Brood & Banket wil restwarmte hergebruiken

Summary
Industriële bakkerij De Paauw zoekt een oplossing voor het gebruik van restwarmte die vrijkomt bij de productieprocessen
MATCHED
This challenge has been matched
De Paauw Brood & Banket wil restwarmte hergebruiken
MATCHED
challenge

Bij industriële bakker De Paauw Brood & Banket vliegen de broodjes over de toonbank. Bij de productie van brood en banket komt er echter veel warmte vrij uit de ovens. Het is zonde om dat te laten vervliegen, vinden wij. We willen deze warmte graag nuttig toepassen en zoeken daarom naar methoden om restwarmte op te slaan en in te zetten.

Duurzaam brood en banket

De Paauw Brood & Banket bakt en levert diverse broodproducten voor supermarkten en andere retailers. Dit doen we op milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde wijze, waarbij we continu onze processen willen verbeteren. Zo bakken we broden onder het EKO-keurmerk, zoals het bekende 100% biologische Oerbrood. Daarnaast verduurzamen we ook onze bedrijfsprocessen en gaan we zo circulair mogelijk te werk.  Van het gebruik van duurzame grondstoffen en granen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen in Afrika met Bake for Life: wij zitten niet stil.

Energiegebruik en warmteoverschotten

Onze grootste uitdaging is nu het energiegebruik en de warmteoverschotten in onze bakkerij in Hardinxveld-Giessendam.  De temperaturen lopen bij ons dagelijks hoog op, zowel door verbrandingsgassen van de verschillende branders en ovens, maar ook van de gebakken producten die afgekoeld moeten worden. Tegelijkertijd hebben wij kou nodig om onze producten goed te bewaren. We voeren onze warmte nu af via de schoorsteen en de ramen. We zoeken naar een innovatieve oplossing om onze restwarmte om te zetten in energie of kou die we weer kunnen gebruiken, of die we kunnen leveren aan andere bedrijven in de buurt. 

Toepassingen voor restwarmte gezocht

We verkennen momenteel verschillende mogelijkheden, zoals samenwerken met andere bedrijven die juist warmte nodig hebben, of hitteopslag in de grond. We gebruiken zelf veel energie op jaarbasis: zo’n 3 miljoen kilowatt stroom en een miljoen kub gas. Deze energie halen we liever uit onze eigen restwarmte. We zijn daarom op zoek naar kennis- en samenwerkingspartners die ons op weg willen helpen met restwarmte toepassingen op onze bedrijfslocatie.

Onze uitdaging

Weet je een mogelijke toepassing voor restwarmte in de regio Hardinxveld-Giessendam of ken je een product dat restwarmte opslag biedt? Of kamp je met hetzelfde probleem en sla je graag de handen ineen om gezamenlijk een oplossing te zoeken? We horen graag van je! Je kunt ons bereiken via info@depaauw.nl of via telefoonnummer 0184 675777.

Rabobank Circular Economy Challenge

Deze uitdaging is onderdeel van de Rabobank Circular Economy Challenge. Samen met MVO Nederland en KPMG stimuleert de Rabobank ondernemers om circulair te ondernemen. Het doel is om uiteindelijk 100 bedrijven in regionale challenges te helpen bij het omschakelen van een lineair naar een circulair business model. Op futureproof.community matchen we de bedrijfsuitdagingen van deze ondernemers met circulaire en innovatieve oplossingen.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Tinus de Vreugd
Tinus de Vreugd

Indien het gaat om gebruik van de opgewarmde lucht, en die als bron te gebruiken voor bijvoorbeeld een warmtepomp met duurzaam koudemiddel CO2 (Koolzuurgas) dan is er zeker een oplossing beschikbaar. Ook zal de temperatuur in de werkomgeving mogelijk wat aangenamer kunnen worden. Een oplossing is zeker te bouwen, voor eigen hergebruik zoals verwarming en verwarmd water voor de schoonmaak.

27 November 2017 21:30
Karin Jansens
Karin Jansens

Thermaflex heeft veel technische kennis en ervaring met duurzaam gebruik van restwarmte (oa bij gemeenteprojecten, maar ook in de industrie)
https://thermaflex.com/nl/markten/
https://mvonederland.nl/organisatie/thermaflex-isolatie-bv

Ook Warmtebedrijf Rotterdam heeft hier ervaring mee.
https://mvonederland.nl/organisatie/warmtebedrijf-exploitatie-nv

18 October 2017 16:32
Suzanne van Huijgevoort
Suzanne van Huijgevoort

Beste Jakob, hartelijk dank voor je reactie! Het zijn precies deze vragen die De Paauw graag wil onderzoeken. Als je hierbij kunt helpen, neem dan zeker even contact op info@depaauw.nl of via telefoonnummer 0184 675777.

10 October 2017 12:25
Jakob Haverkamp
Jakob Haverkamp

Het lijkt me meer dan nuttig om de vraagstelling beter te omschrijving waarbij duidelijk wordt gemaakt wat de restwarmte nu is waarbij zaken worden aangegeven zoals: Wat is de restwarmte? Warme lucht , warm water,? wat is het volume? Wat is daarvan de temperatuur? tot hoever kan en mag die worden afgekoeld? Hoe ziet het huidig warmteverbruik/energieverbruik er uit? Wat is de huidig toegepaste techniek? Hoeveel (aard)gas wordt er nu ingezet voor gebouwverwarming? Is het interessant om warmte voor gebouwverwarming aan de buren te leveren? Zijn er buren die warmte willen afnemer? Wordt er stoom gebruikt en is dat nodig? Wat de tarieven voor stroom en gas? Hoe graag wilt u van het gas af? En wat mag dat kosten?
enz. enz.... De vraagstelling : "Help we hebben restwarmte en willen daar iets nuttigs mee doen"... verdient iets meer kaders !

09 October 2017 15:04
Tinus de Vreugd
Tinus de Vreugd

Met het gebruik van de restwarmte uit de ruimten om de ovens kan de warmte met hoge temperatuur(Tot 85ºC of hoger haalbaar) opgeslagen worden voor verder gebruik in het proces, en of verwarming in de winter van ruimtes met warmtevraag. Hiervoor gebruiken wij warmtepompen met het meest duurzame koudemiddel R744, ofwel co2. U kent het als frisdrank bubbeltjes.. Heet water zonder gas met gebruik van rest warmte, en een prettigere en koelere omgeving voor de werknemers is mogelijk. Rest nog de vraag, om hoeveel vermogen gaat het....

20 September 2017 19:39
Suzanne van Huijgevoort
Suzanne van Huijgevoort

Beste Marco, dit artikel geeft meer inzicht in restwarmte mogelijkheden voor bakkerijen: http://energyconsulting.nl/nl/actueel/energiebesparing_in_de_bakkerij Zie ook dit rapport van RVO over mogelijkheden voor restwarmtebenutting:
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/07/Best Practice Restwarmtebenutting.pdf Tot slot wijs ik je graag op de Energie Investeringsaftrek van het RVO, die misschien van toepassing is: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia

19 September 2017 13:35