Duurzame Kost zoekt duurzame bestemming voor twee reststromen van zijn stadskwekerij

Summary
Wij zoeken een nieuwe bestemming voor onze reststromen onverkoopbare eetbare én onverkoopbare niet-eetbare sla
MATCHED
This challenge has been matched
Duurzame Kost zoekt duurzame bestemming voor twee reststromen van zijn stadskwekerij
MATCHED
challenge

Duurzame Kost is een stadskwekerij in Eindhoven. In een voormalige opslagruimte van Philips hebben we een eigen lokaal en efficiënt ecosysteem voor sla en vis die we verkopen aan lokale horecagelegenheden. Van onze sla blijft echter een deel onverkoopbaar: voor deze reststromen zoeken wij een nieuwe bestemming. 

Een lokaal ecosysteem

Onze stadskwekerij uit een aantal vijvers met forellen deze worden gekweekt voor consumptie, maar daarnaast dienen hun uitwerpselen als voeding voor onze sla. Bacteriën breken deze vervolgens af tot voedingsstoffen. Dit milieuvriendelijke systeem van landbouw: Aquaponics, gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond. Dit komt omdat het water steeds opnieuw wordt gebruikt. Op deze manier hoeft alleen het water dat de slaplanten daadwerkelijk opnemen of dat verdampt, te worden bijgevuld. Daarnaast gebruikt het systeem géén grote, milieuvervuilende landbouwmachines. Er worden ook nooit stoffen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor de planten of vissen. Dit geldt natuurlijk ook voor hormonen, antibiotica en andere vis-additieven. Zo maken wij een zo milieuvriendelijk mogelijk landbouwsysteem.

Wat te doen met onverkoopbare sla

Kortom, we zijn al een eind op weg naar een circulair ecosysteem. Er zijn echter altijd reststromen. Op dit moment hebben we voor één van die reststromen al een bestemming, zo gaan de wortels van de sla naar een meelwormenkwekerij. Helaas produceren we soms ook sla die nét niet verkoopbaar is. Hiervan hebben we twee typen:

  •  onverkoopbare, eetbare sla. Het gaat hierbij om sla waar een aanzienlijk deel van de bladeren niet mooi zijn, waardoor ze bijvoorbeeld niet als volledige krop aan een restaurant of supermarkt verkocht kunnen worden. Hier zit wel nog voedingswaarde in.
  • Onverkoopbare, niet-eetbare sla. Ook deze sla kan niet verkocht meer worden, daarnaast is de voedingswaarde ook minimaal.

Het gaat bij beide typen om relatief kleine reststromen in wisselende hoeveelheden. Gemiddeld gaat het hierbij om het equivalent van 300 kroppen sla per week.

Samen de cirkel sluiten voor volledig circulaire stadslandbouw

Op dit moment gaat al deze sla naar de composthoop, maar wij denken dat er betere bestemmingen mogelijk zijn. Zo zouden we de niet-verkoopbare sla graag gebruiken om er op insecten op te kweken die weer als voer voor de vissen zouden kunnen dienen. Een aantal studenten zijn hier al mee bezig, maar we komen graag in contact met producenten die dit bijvoorbeeld al langer toepassen, zodat dit als voorbeeld kan dienen. Voor de sla mét voedingswaarde zouden wij graag nog producten willen maken.

Kortom we zijn op zoek naar:

Mooie praktijkvoorbeelden van het verwerken van onverkoopbare groente/sla reststromen zowel voor eetbaar als oneetbare sla, bij voorkeur het kweken van insecten
Partijen die goede ideeën hebben en graag met ons samen zouden samen willen werken

Gezien wij ons focussen op lokale productie en consumptie hebben we een voorkeur voor partijen in en rond Eindhoven. Ben of kén jij een partij die ons een stap verder zou kunnen helpen, op weg naar 100% circulaire stadslandbouw? Laat het ons weten door een oplossing aan te maken en deze aan ons item te matchen. Wij komen graag in contact.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?

Patrick Van Loon
Patrick Van Loon

In mijn omgeving worden de snij resten van groenten (prei, broccoli, bloemkool) gebruikt voor het voeren van jonge koeien.
Dit bespaart voerkosten en afvoerkosten.
De boeren merken geen problemen met voeren van deze stromen.

01 February 2020 13:35
Lonneke Michiels
Lonneke Michiels

Is dit misschien iets? https://www.foodfromfood.eu/?utm_medium=email

01 November 2019 15:26
Thijs van Bemmel
Thijs van Bemmel

Ha Jos! Wat een gave uitdaging! Van een bevriende insectenkweker begreep ik dat sla niet ideaal is om als voer te dienen voor insecten. Hij schreef beschreeef het als "te vochtig en te weinig voedingswaarde. [...] We gaven ze wel eens kool (in de winterperiode) maar ook dat was eigenlijk nog te nat. Wellicht dat het voor wormenkweek nog interessant zou zijn". Herken je dat verhaal? en is de wormenkwekerij voor jou - en de vissen- een optie?

24 September 2019 07:19