DJI wil duurzame productie in gevangeniswezen stimuleren met In-Made

Summary
DJI wilt samen met het bedrijfsleven aan de slag om de terugkeer van gedetineerden in de samenleving te bevorderen
MATCHED
This challenge has been matched
DJI wil duurzame productie in gevangeniswezen stimuleren met In-Made
MATCHED
challenge

Door middel van het bedrijfsleven de terugkeer van gedetineerden in de samenleving bevorderen, dat is het doel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Dat doen we via ons bijzondere productiebedrijf: In-Made. Hier kunnen gedetineerden hun talenten en kwaliteiten inzetten en vergroten we onze maatschappelijke impact met duurzame productie.

 

Werken voor In-Made

Tijdens detentie werken gedetineerden voor In-Made, de gezamenlijke productiebedrijven van het gevangeniswezen in Nederland. Deze organisatie is onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Hier leren de gedetineerden van In-Made werknemersvaardigheden en vakbekwaamheid in een scala aan sectoren, zoals metaalbewerking, textielproductie, verpakken, monteren en recycling. Zo ontwikkelen zij vaardigheden die ze bij terugkeer naar de samenleving kunnen inzetten. Het doel is: een volwaardige, betaalde baan na detentie om integratie te bevorderen en recidive te voorkomen. Gedetineerden ontvangen voor het werk via In-Made een loon. Dit is gebaseerd op het bijstandsniveau, met aftrek van alle vaste lasten. Het loon kan worden besteed in de gevangeniswinkel voor bijvoorbeeld snacks, maaltijdsupplementen, rookwaren, beltegoed, sparen of openstaande boetes van betalen.
 

Persoonlijke groei en ontwikkeling

We streven ernaar om gebruik te maken van bestaande werkervaring en kwaliteiten en talenten te stimuleren. Daarnaast kunnen In-Made medewerkers trainingen krijgen en, waar mogelijk, een certificaat ontvangen via de In-Made Praktijkschool. Zo zorgen we dat mensen die magazijnwerk doen  in samenwerking met het bedrijfsleven een heftruck-diploma ontvangen en bieden we onder andere VCA, schoonmaak en hygieneopleidingen aan. Dit versoepelt de terugkeer in de maatschappij. Ook is het mogelijk om te groeien in een bepaald vak en bij gebleken succes meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te krijgen.
 

Van bakkerij tot metaalbewerking

Op dit moment hebben wij 28 productielocaties in 24 penitentiaire inrichtingen. Wekelijks zijn ruim 6000 gedetineerden (75% van het totaal) minimaal 20 uur per week aan het werk voor In-Made. Een deel van het werk voorziet in de behoeften van de inrichting zelf. Zo runnen we onze eigen winkels, wasserijen, bakkerij, metaalbedrijven voor tralies en bedden, en textielbedrijven, waar we matrassen en kleding produceren. Daarnaast werken onze medewerkers tegen een aantrekkelijk tarief voor meer dan 50% voor particuliere  bedrijven en handelsondernemingen, die werk willen uitbesteden dat ze niet kunnen automatiseren of betrekken uit lage lonen landen. 
 

Duurzame productie

In-Made is een lerende organisatie. Stap voor stap ontwikkelen wij ons richting een volwaardig productiebedrijf. We werken hiervoor samen met bedrijven die gebruik maken van onze productiecapaciteit, waarbij we ons in toenemende mate richten op duurzame productie. Dat doen we op twee manieren: we kijken kritisch naar onze eigen reststromen en mogelijkheden voor (her)gebruik. Daarnaast zetten we projecten op om hergebruikte materialen in te zetten als vervanger van reguliere grondstoffen. 
 

Denk met ons mee 

We zijn continu op zoek naar duurzame samenwerkingen om onze 4,5 miljoen productie-uren met meer impact in te zetten. We willen niet alleen functioneren als financieel aantrekkelijk productiebedrijf, maar juist ook als duurzame en toekomstgerichte organisatie. Het doel is om met In-Made de kans op terugkeer in de maatschappij te vergroten, sámen met het bedrijfsleven. Onze partners mogen hier zelf een invulling aan geven. Dat kan bijvoorbeeld door voormalige In-Made medewerkers een baan of ervaringsplaats aan te bieden, maar er zijn ook andere manieren mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan training, certificering of het ter beschikking stellen van leermeesters. 
 
We gaan graag in gesprek met geïnteresseerde bedrijven! Wie denkt er met ons mee over nieuwe samenwerkingen mét impact? We horen graag van je! Je kunt contact met ons opnemen via onderstaande informatie.
 

Frank Becker, coordinator marketing & sales f.becker@dji.minjus.nl
Eric Bouwsma, programmamanager  in-made@dji.minjus.nl

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?