ECOR zoekt partners voor circulaire panelen uit reststromen

Summary
ECOR zoekt strategische samenwerkingspartners om closed loop faciliteiten te ontwikkelen
MATCHED
This challenge has been matched
ECOR zoekt partners voor circulaire panelen uit reststromen
MATCHED
challenge

Bij ECOR maken we 100% gerecyclede biobased panelen, zonder toevoeging van schadelijke materialen of nieuwe grondstoffen. Wat gebruiken we dan wel? Reststromen! Vanuit ons nieuwe Nederlandse Research & Development centrum willen wij nu regionale closed loop faciliteiten ontwikkelen op basis van lokale reststromen. Hiervoor zijn we op zoek naar partners!

Circulaire panelen

Circulaire panelen zonder schadelijke stoffen: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit precies wat ECOR maakt. Na 10 jaar onderzoek en ontwikkeling zijn wij erin geslaagd om panelen te maken door alleen gebruik te maken van water, druk, warmte en cellulose. De cellulose winnen we uit reststromen, zoals landbouwafval en urban waste. Denk bijvoorbeeld aan oude jeans, kantoorpapier, en restmateriaal van de katoenplant. Op die manier hebben we geen nieuwe grondstoffen nodig voor de productie van materialen en verkleinen we de afvalberg. De ECOR-panelen worden gebruikt in bijvoorbeeld meubels, verpakkingen, consumentenproducten, displays en bouwmaterialen. Zo maken we het gebruik van nieuwe, niet-duurzame materialen overbodig en helpen we bedrijven om hun duurzaamheidsprincipes te vervullen.

Research & Development centrum in Nederland

In september 2017 lanceren wij een nieuw Research & Development centrum in Nederland waar wij gaan werken aan nieuwe technieken en producten. We willen hier onze bestaande communities van designers en craftsmen verder activeren en laten groeien, om op basis van lokale reststromen regionale closed loop faciliteiten te ontwikkelen. Daarvoor maken we gebruik van allerlei technieken, van conventionele houtbewerkingstechnieken tot laser en 3D-printing. We gaan hierbij creatief te werk op basis van de beschikbare afvalstromen. Zo hebben we voor Schiphol tijdelijke tussenwanden voor renovaties ontwikkeld, gemaakt van olifantsgras (miscanthus) dat in de omgeving van Schiphol groeit om CO2 op te vangen en ganzen op afstand te houden. Ook hebben we drankverpakkingen gebruikt uit de inzamelsystemen in de terminals. Na de gebruiksduur nemen wij de wanden terug en maken we hier weer een nieuw product van. Zo houden wij de gebruikerscyclus volledig circulair.

Strategische samenwerkingspartners gezocht

In ons nieuwe R&D centrum willen we samen met organisaties de lokale regionale cellulose afvalstromen onderzoeken en omzetten in een product dat bedrijven zelf weer kunnen gebruiken. Wij zijn hiervoor op zoek naar strategische samenwerkingspartners, om gezamenlijk het R&D proces in te gaan.

Ook werken we graag samen met partijen die meedenken over de juiste certificering en regelgeving bij het gebruik van ECOR-materiaal in de bouwsector. Al onze samenwerkingen verlopen op basis van de ECOR filosofie: Enabling, co-Creation, co-Operation and co-Responsibility. Dat betekent dat we gezamenlijk een business case ontwikkelen en het project opschalen waar mogelijk.

Onze uitdaging

Wij doen graag een oproep aan ondernemingen die samen met ons in het Nederlandse Research & Development centrum willen onderzoeken hoe we hun regionale reststromen kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van circulair plaatmateriaal. Heb je interesse om hierover mee te denken? Dan horen we graag van je! Je kunt contact opnemen met ECOR Benelux via infobenelux@ecoreurope.com, of telefoonnummer +31(0)773745439.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?

Monique Dickhaut
Monique Dickhaut

Voor mijn panelen tbv patchwork behan ( genomineerd product voor de circulair design award ) zoek ik wel dit soort panelen, maar liefst ook nog iets wat akoestiek verbeterend is. Laat mij aub weten als er iets beschikbaar is.
Hartelijke groet, Monique Dickhaut
No Waste decoration

18 July 2018 20:18
Victor Franke
Victor Franke

Onze EKOTEX Graphenstone verf wordt al regelmatig toegepast om Ecor een mooie kleur te geven of o.a. om het waterafstotend te maken. Samen hebben we deelgenomen aan enkele pilots en mooie projecten. Ecor is C2C gecertificeerd net als onze verfsystemen. Omdat de verf 100% onschadelijk is kan de geschilderde Ecor voor 100% gerecycled en hergebruikt worden. Een mooie uitdaging en onze kleurrijke oplossing vormen een sterk team.

20 December 2017 20:16
Navied Tavakolly
Navied Tavakolly

Jazeker, onze R&D is in een joint venture met van Houtum ontwikkeld. We zijn blij met de expertise die zij inbrengen!

06 December 2017 19:12
Karin Jansens
Karin Jansens

WEPA (voorheen van Houtum) heeft veel ervaring met verwerken reststromen kartonnen verpakkingen. In samenwerking met Gemeente Roermond en stichting HEDRA worden pilots uitgevoerd.

http://www.wepa.nl/nieuws-pers/nieuwsberichten/7299/proeven-met-recyclen-drankenkartons.html

29 November 2017 15:46