Hergebruik pipetpunten laboratoria

Summary
Gebruikte pipetpunten (ook wel tips genoemd) te reinigen, en te drogen om ze zodoende weer te kunnen hergebruiken.
MATCHED
This challenge has been matched
Hergebruik pipetpunten laboratoria
MATCHED
challenge

De laboratoria van het AMC en VUmc gebruiken heel veel pipetpunten. Na éénmalig gebruik gooien we deze weg. Deze meestal zijn ze gemaakt van Poly propyleen. Dat materiaal is in principe best goed recyclebaar, maar in dit geval niet. De meeste tips zijn namelijk “besmet” met stoffen die niet welkom zijn in het recyleproces.

Handpipetten en robottips veilig hergebruiken

Dit idee is geen nieuw idee, het bestaat al een tijdje, maar het is wel nieuw voor AmsterdamUMC. De firma Grenova heeft een oplossing bedacht om gebruikte pipetpunten (ook wel tips genoemd) te reinigen, en te drogen om ze zodoende weer te kunnen hergebruiken. Het geldt voor zowel voor de tips van de single- en multichannel handpipetten als voor de robottips (pipeteerrobots).

NB; filter-tips komen hier niet voor in aanmerking (maar deze worden niet heel veel gebruikt).

Onderzoeken

Het lijkt mooi maar voordat AMC/VUmc hiermee willen gaan werken dient er eerst nog het nodige onderzoek gepleegd te worden:

  • Kosten – baten analyse. Wil een milieumaatregel kans van slagen hebben dan mag het geen geld kosten. Door het hergebruik kunnen er flinke kosten bespaard worden door het wegvallen van de aanschaf van (vaak dure) tips. Dat is het verdienmodel. Het reinigen (incl. investeringen) kost echter ook geld. Dat moet nader onderzocht worden.
  • Is het middel niet erger dan de kwaal?  Het mag natuurlijk niet zo zijn dat het reinigingsproces dermate vervuilend is dat het zijn doel voorbij schiet. Er zullen immers water en reinigingsmiddelen nodig zijn. Dat moet goed onderzocht worden.
  • Als laatste moeten we vastgestellen of de gereinigde tips wel brandschoon zijn. Er mag geen enkele vervuiling meer zitten op de tips. Dit kan zeer kwalijke gevolgen hebben op de uitslagen van de Labs.

Resultaten uit de markt

De leverancier claimt op alle drie de onderwerpen al onderzoek gedaan te hebben. AMC en VUmc kunnen dit echter niet zomaar als zoete koek aannemen en zullen zelf deze onderzoeken moeten verifiëren en/of valideren (of zelfs helemaal opnieuw onderzoek moeten uitvoeren).

Interne aanpak

Dan zijn we er nog niet. Interne gebruikers moeten ook nog “overstag gaan”.  Dat zal nog een hele klus worden want het is o zo makkelijk om gebruikte tips weg te gooien.

Een bijkomende besparing (voor het milieu) is dat de verpakkingen waarin de tips worden aangeleverd (ook wel tray’s, bakjes, rekjes of platen genoemd) veel minder gebruikt zullen worden. Deze worden namelijk na gebruik van de tips ook weggegooid.  En dat is een hele berg bakjes per dag!

De ambitie

Mocht dit idee uitgevoerd gaan worden dan zijn de resultaten zeer concreet en meetbaar (SMART).  We weten immers het exacte verbruik van alle soorten tips en dus ook de financiële besparingen. We weten dus ook wat we nu aan plastic tips/afval weggooien en wat de milieubesparingen zijn.

Read more
There are no matches yet. Match to this challenge
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Irene Samwel
Irene Samwel

Klinkt als een heel mooi initiatief; waar zou het Versnellingshuis Nederland Circulair mee kunnen helpen? Begrijp ik dat jullie nog in de onderzoeksfase zitten?

22 October 2019 11:56