Hoe ga jij om met juridische vragen bij circulair ondernemen?

MATCHED
This challenge has been matched
Hoe ga jij om met juridische vragen bij circulair ondernemen?
MATCHED
challenge

Een kapotte mobiele telefoon, laptop of auto. Ze zijn onbruikbaar, maar niet gelijk 'rijp' voor de sloop. Je kunt de producten repareren, de onderdelen hergebruiken in een nieuw product of de onderdelen doorverkopen. Helemaal circulair. Er is alleen één probleem: als ondernemer loop je hierbij al snel tegen juridische obstakels aan.

Intellectueel eigendomsrecht

Het intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties zoals vormgeving, merken, uitvindingen, muziek en software. De maker van zo’n creatie krijgt het exclusieve recht (een monopolie) om producten te ontwikkelen met zijn vormgeving, merk, uitvinding enzovoort.  Andere ondernemers zijn dus beperkt in wat ze met het product mogen doen.

Belemmeringen

Door deze rechten worden concurrenten verboden om het product na te maken. Mogelijk mogen ze ook geen onderdelen van het product maken, het merk van een ander op deze onderdelen zetten of een nieuw product maken met deze onderdelen. Wanneer verkeerd wordt omgegaan met het intellectuele eigendomsrecht , kan dit leiden tot (product)aansprakelijkheid en dus het risico om hoge schadevergoedingen te moeten betalen bij verkeerd functioneren van het product. Ook zijn er mogelijk problemen in verband met milieuwetgeving.  

Juridische vraagstukken gezocht

Momenteel schrijf ik mijn masterscriptie voor rechten aan de RUG over dit onderwerp. Helaas kan ik weinig praktijksituaties vinden waaruit blijkt dat het intellectuele eigendomsrecht de circulaire economie belemmert (of bevordert). Om mijn scriptie zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij te praktijk, zou ik graag willen weten:

  • Of er bedrijven zijn die tegen dit vraagstuk aanlopen?
  • Of er juridisch onduidelijkheden zijn die ik kan helpen uitzoeken in mijn scriptie?
  • Of er bedrijven zijn die ik kan interviewen over dit vraagstuk?

Andere informatie en tips zijn ook van harte welkom! 

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Maaike Snel
Maaike Snel

Beste Hilde, mijn collega bij RVO.nl - Peter van Dongen- werkt bij het Octrooicentrum en kan zeker met je meedenken!
Met groet!
Maaike Snel

22 May 2017 15:30
Hilde van der Waaij
Hilde van der Waaij

Dankjewel Bas Luiting! Ik ben er alleen helaas niet aan toegekomen om daarheen te gaan. Hopelijk was het een interessante workshop.

31 March 2017 14:58
Bas Luiting
Bas Luiting

wellicht is dit een opsteker? Ik ga er met eenzelfde vraag naar toe. http://www.rvo.nl/actueel/evenementen/workshop-masterclass-octrooien-eindhoven-maart

21 March 2017 12:29
Hilde van der Waaij
Hilde van der Waaij

Bedankt Afra!

11 February 2017 20:29
Hilde van der Waaij
Hilde van der Waaij

Beste Mike,

Dank voor je reactie! Hier kan ik zeker wat mee.

03 February 2017 13:31
Mike Van den Hof
Mike Van den Hof

Hi Hilde,

Het is niet direct een antwoord maar ik weet dat Biermans advocaten geïnteresseerd is in Duurzame juridische vraagstukken dus dat ze zeker op de hoogte willen zijn van je vorderingen en mogelijk ook input kunnen leveren. Gr Mike

02 February 2017 10:40