Hoe verminderen we ons broodafval?

Summary
Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. De Bisschopsmolen draagt bij aan de circulaire economie en probeert een oplossing te zoeken voor deze verspilling.
MATCHED
This challenge has been matched
Hoe verminderen we ons broodafval?
MATCHED
challenge

Brood staat met 18% op nummer twee in de lijst van voedsel categorieën waarvan het meeste wordt weggegooid. Dit zijn zo'n 400.000 hele broden per dag, ongeveer tien miljoen boterhammen. De Bisschopsmolen wil bijdragen aan de circulaire economie en probeert daarom een oplossing te vinden voor deze verspilling.

Kosten verspilling

Van alle boodschappen in Nederland belandt zo'n 4% ongebruikt in de vuilnisbak. Dit staat gelijk aan ongeveer €150,- per persoon per jaar. Bedrijven gooien nog eens voor €2 miljard aan voedsel weg. Voedselverspilling is een van de grootste uitdagingen binnen de circulaire economie en heeft grote effecten op het milieu. Verspilling kost 500 kilo CO2, 250 km3 water per persoon per jaar en 28% van het landgebruik per jaar. Daarom vindt de Bisschopsmolen het een belangrijk onderwerp. 

Melk en melkproducten staan op nummer één van meest verspilde producten met 992 kilo gedurende een leven, wat gelijk staat aan 26%. Brood staat op nummer twee met 18%. Dit is 680 kilo van de 3.760 kilo eetbaar voedsel dat gedurende een mensenleven wordt weggegooid. Uit een afvalsorteeranalyse van Milieu Centraal is gebleken dat Nederlanders dagelijks één op de vijf sneetjes brood weggooien. Dit zijn bij elkaar ongeveer vierhonderdduizend hele broden per dag, ongeveer tien miljoen boterhammen.

De uitdaging

Als bakker heb je de voedselverspilling van brood bij consumenten niet in de hand, wel kunnen de producenten hun eigen verspilling zo veel mogelijk reduceren. Met het verkleinen van de porties wordt hier bij de Bisschopsmolen reeds aan gewerkt. Daarnaast werkt de Bisschopsmolen anders dan andere bakkerij voornamelijk overdag. Op deze manier kunnen bakkers op de dag zelf nog bijsturen. Maar is verspilling bij de producenten zo optimaal gereduceerd?

Wij denken dat er nog veel meer gedaan kan worden om deze verspilling tegen te gaan. Wat jij? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën. Laat vooral een reactie achter onder dit item of koppel een oplossing via de knop bovenin het scherm "stel een oplossing voor". Oplossingen die wij reeds hebben voor deze uitdaging zijn het maken van paneermeel en het hergebruiken van brood in bier.

Benieuwd naar meer verhalen en uitdagingen rondom voedselverspilling? Bezoek de Food Waste Community.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?

Dylan Vervoort
Dylan Vervoort

Dit is een zeer interessante uitdaging! Tijdens het onderzoek wat ik verricht heb voor De Bisschopsmolen heb ik zeer fijne samenwerking ervaren. De communicatie met het bedrijf is top, want ze zijn bereid je vragen te beantwoorden wanneer je die hebt. Ik vind het een leuke uitdaging omdat je er veel verschillende kanten mee op kan. Zo heb ik onderzocht of broodafval verwerken in dierenvoeding een goed alternatief is. De Bisschopsmolen is heel transparant naar haar afnemers en heeft passie voor het maken van de pure producten. Samenwerkingsverbanden worden dan ook gezocht met bedrijven waarvan de visie en waarden overeenkomen met die van De Bisschopsmolen. Wellicht liggen er nog meer PMC's open voor De Bisschopsmolen!

19 December 2018 13:14
Yuri Polak
Yuri Polak

Leuke uitdaging! Het bedrijf is echt duurzaam en staat open voor nieuwe ideeën. Communicatie met het bedrijf is prima, zijn bereid te helpen waar het nodig is. Met broodafval kan meerdere producten maken dus meerdere oplossingen zijn mogelijk!
Dat de focus alleen op regio Zuid-Limburg ligt maakt een oplossing vinden wellicht alleen maar makkelijker!

19 December 2018 10:15
Afra de Leeuw
Afra de Leeuw

Gesprek (en goede ideeën) barst ook op LinkedIn los. Zie: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6382530427927826432

09 April 2018 08:27