Bioakker wil mobiele zonnepanelen efficiënter benutten

Summary
Chris Antuma heeft een mobiele zonnepanelen-installatie waarmee hij zijn gewassen beregend. Hij wil de panelen graag efficiënter benutten.
MATCHED
This challenge has been matched
Bioakker wil mobiele zonnepanelen efficiënter benutten
MATCHED
challenge

Chris Antuma van Bioakker heeft een mobiele zonnepaneleninstallatie waarmee hij zijn gewassen beregend. Hij wil de panelen graag efficiënter benutten.

Bioakker teelt o.a. valeriaan, echinacea, rooibieten en –uien. De gewassen worden in de zomer beregend, in tijden van droogte. Juist dan is er ook veel zon en dus zonne-energie beschikbaar. Om deze gratis beschikbare energie te benutten ontwierp Chris, samen met Broere beregening BV, een mobiele zonne-installatie.

De zon laten regenen

De installatie staat in het veld, vlak bij de waterbron en de pomp. In het voorjaar wordt de installatie naar buiten gereden en aan het einde van het seizoen wordt de installatie weer van het land gehaald en naar de opslag gereden. Deze mobiliteit maakt dat de panelen elk jaar op het veld gezet kunnen worden waar ze dan nodig zijn. In de zomer, als de zon schijnt, kunnen de pompen draaien. De zonne-energie gaat rechtstreeks naar de pomp. Er zit alleen een kleine accu op om de computer standby te kunnen houden.

Geheel op zonne-energie

Via druppelirrigatie worden de planten gevoed. Dit vraagt minder energie dan een sprinkler of beregeningshaspels omdat ze met een lagere druk gevoed kunnen worden. Ook is er minder verlies door verdamping van water en kan er exact gedoseerd worden omdat het water niet verwaait. Op deze manier draaien de pompen geheel op zonne-energie.

Er is wel een nadeel. De panelen worden alleen gebruikt wanneer de pompen nodig zijn. Ze worden dus maar deels benut.

Vraag aan de community

Hoe kunnen we de panelen efficiënter inzetten zonder de flexibiliteit/mobiliteit te verliezen? Heb of ken jij een oplossing? Laat het dan weten en deel je match.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?