Plastic Poep

Summary
In de komende 5 jaar 75% minder plastic in de zorgsector gebruiken
MATCHED
This challenge has been matched
Plastic Poep
MATCHED
challenge

Als Maag- Darm- en Leverarts behandel ik patiënten met chronische darmontstekingsziekten, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beiden komen significant vaker voor dan een halve eeuw geleden en maken nu ook een opmars in ontwikkelingslanden. 

Nog steeds is onbekend wat hiervan de oorzaak is. Gedacht wordt dat mensen met een bepaalde genetische achtergrond een afwijkende afweerresponse in de darmen hebben op ‘iets’ in de omgeving. Onze Westerse levensstijl wordt vaak genoemd als boosdoener: er is immers sprake van toename van luchtvervuiling, minder lichaamsbeweging, meer stress en mensen nuttigen steeds meer en vaker bewerkt voedsel.

Inmiddels is aangetoond dat in onze ontlasting plasticpartikels worden aangetroffen. Deze krijgen wij via het afval middels de voedselketen binnen. Er is geen direct bewijs dat deze plasticpartikels chronische darmonstekingsziekten veroorzaken, echter dat onze spijsvertering op deze vreemde lichamen reageert is vanzelfsprekend.

Thuis koop ik zo min mogelijk (in) plastic (verpakkingen) en scheid ik mijn afval. Maar in mijn dagelijkse werkzaamheden ‘gebruik’ ik kilo’s plastic: disposables, verpakkingsmaterialen van instrumentaria en medicatie.

Per zorgprofessional wordt 330 kilo afval per jaar geproduceerd. Helaas wordt hiervan het merendeel niet gerecycled, bijvoorbeeld omdat deze mogelijkheden (nog) niet bestaan op behandelkamers of omdat gemeend wordt dat het materiaal besmet is geraakt. Los daarvan wordt de koffie uit onze automaten gewoon nog in plastic bekertjes geserveerd.

Vandaar mijn oproep aan onze leveranciers, innovators, onderzoekers en mijn collega’s:

1. Reduceer plastic verpakkingsmaterialen en het gebruik van disposables. Zoek naar alternatieven en methodes om sterilisatie te waarborgen.
2. Scheid plastic op de dagelijkse werkvloer.
3. Verricht onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic, zoals bijvoorbeeld  https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/life-sciences-health/programmas/programma-detail/microplastics-health/

Laten we gezamenlijk de ambitie uitspreken in de komende 5 jaar 75% minder plastic in de zorgsector te gebruiken, en het plastic dat het ziekenhuis binnenkomt voor 95% te scheiden.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?