Project Oldtimer gaat voor hergebruik van installaties maar laat de rest niet liggen

MATCHED
This challenge has been matched
Project Oldtimer gaat voor hergebruik van installaties maar laat de rest niet liggen
MATCHED
challenge

Projectgroep Oldtimer vindt wat oud is veel waarde kan hebben. Oude, goed onderhouden bolides stijgen in waarde, waarom zou dat met klimaatbeheerinstallaties anders zijn? Ze zijn misschien niet zo mooi, maar bevatten waardevolle techniek en materialen. Goed voor de circulaire economie om deze installaties onder de loep te nemen en daar blijft het niet bij...

Klimaat voor verandering

Nederland circulair! onderzoekt in de keten innovatieprogramma's met bedrijven en organisaties concrete oplossingen die de circulaire economie dichterbij brengen. De keten voor klimaatbeheerinstallaties is een van de ketens die onder de loep wordt genomen. Een klimaatbeheerinstallatie bevat veel diverse materialen en heeft een uitgebreide keten. Diverse projectgroepen onderzoeken de mogelijkheden van materiaalkeuze tot afvalverwerking en productieprocessen. Oldtimer richt zich specifiek op hergebruik van bestaande installaties.

Gebouwen doorzoeken

Voor projectgroep Oldtimer was de uitdaging om de installaties op 2 locaties van ABN AMRO te onderzoeken. En Oldtimer heeft zich niet alleen tot de installaties beperkt. Bij aankomst bleek dat er veel meer mogelijkheden zijn. Een mooie pilot voor projectgroep Oldtimer: hoe kunnen de klimaatbeheerinstallaties worden klaargestoomd voor hergebruik? En wat is er eigenlijk allemaal nog meer herbruikbaar in zo'n pand? Wat zijn de circulaire opties van interieur, scheidingswanden en vloerbedekking? Veel kan worden hergebruikt of opgeknapt en een deel wordt afgedankt, maar natuurlijk wel zo circulair mogelijk. 

De opbrengst

Op de locaties van de ABN AMRO vond Oldtimer installaties als een split unit, een verdeelkast, een WTW unit, radiatoren en verlichting. Eerst onderzoekt de projectgroep in hoeverre hergebruik binnen de ABN AMRO portefeuille mogelijk is, maar ook de toepassing daarbuiten is mogelijk. In onderstaande folder staan de mogelijkheden uitgewerkt.

Quickscan door Oldtimer

De uitdaging

Projectgroep Oldtimer stort zich op de hergebruik mogelijkheden van de gevonden installaties. Voor de overige inboedel zoeken we ideeën. Weet jij een partij die stalen wanden met glas kan upgraden? Wil jouw bedrijf de vloerbedekking recyclen in een nieuw product? Heb jij een oplossing om de verlichting opnieuw te gebruiken? Laat je ideeën achter in de comments!

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?