Q-lite: van lineaire productie naar Displays as a Service

Summary
Q-lite heeft als ambitie om zijn hoofdproduct de Qledtv tegen 2019 aan te bieden as a service (DaaS). worden.
MATCHED
This challenge has been matched
Q-lite: van lineaire productie naar Displays as a Service
MATCHED
challenge

Q-lite is momenteel bezig met de transitie van een lineair product naar een circulair product. Displays as a Service, dat is ons doel. We hebben de operationele kant bijna op orde. Maar we zitten nu wel met een aantal uitdagingen.

Q-lite

Q-lite is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische informatiesystemen zoals lichtkranten, scoreborden en grafische displays. De fabriek is gelegen in de enclavegemeente Baarle-Hertog-Nassau op de grens van België en Nederland. Onze activiteiten blijven echter niet beperkt tot België en Nederland. In 25 jaar zijn wij uitgegroeid tot één van de grootste fabrikanten van elektronische informatiesystemen in Europa. 

Q-lite circulair

Als producent van een elektronisch product wilt Q-lite een voortrekkers rolspelen in onze sector. Momenteel zijn er in de Benelux nog geen circulaire aanbieders van outdoor LED displays. De circulaire denkwijze is meegenomen in het totale plaatje. Dit vraagt enerzijds een grote investeringskost qua productdesign, procesoptimalisatie en pre-financiering. 

Display as a service

De displays 'as a service' bieden we initieel enkel aan overheden/overheidsinstanties aan. Dit vanwege de hoge voorfinancieringskost en de lange contractduur. Q-lite zal de klant volledig ontzorgen van onderhoud tot zelfs de elektriciteitsrekening. Dit voor een periode van 15 jaar met hetzelfde display. 

De elektronische sector evolueert zeer snel en 15 jaar is dan ook zeer lang. Na 7-8 jaar zal er daarom een upgrade uitgevoerd worden, waardoor we de levensduur van het display verlengen. Hierbij vervangen we alle leds en behouden we zo veel mogelijk van de overige elektronica. Hierdoor is de klant zeker van een up-to-date display dat aan de laatste standaarden voldoet. 

Product design

Om de levensduur te verlengen van het display zijn hoogwaardige/duurzame materialen gebruikt. Het display is modulair opgebouwd, waardoor onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn. Alle materialen in de kast zijn aan elkaar geschroeft of geklikt, hierdoor is alle elektronica vervangbaar en kunnen alle grondstoffen bij de recyclage goed gescheiden worden. De circulaire/duurzame denkwijze is volledig doorgetrokken in de onderneming. Zo gebruikt Q-lite 100% groene stroom en wordt er met duurzame partners samengewerkt.

De uitdaging

We hebben de operationele kant bijna op orde. Maar we zitten nu wel met een aantal uitdagingen:

Aankoopbeleid overheid & certificering

De Nederlandse overheid heeft als doel om 100% circulair te gaan aankopen. Bij de huidige aanbestedingen voor led producten worden deze nog opgesteld voor een lineair product. Er is voor outdoor led displays nog geen vraag naar een circulair product. Hierdoor creert de overheid ook geen aanbod. Soms staat circulariteit in de aanbesteding vermeldt, maar hier valt momenteel nog geen voordeel mee te behalen, zoals met de CO2-ladder. 

Q-lite zou graag met partners en de overheid samenzitten om de mogelijkheden te bekijken hoe dit beter omschreven kan worden, zodat de circulariteit van een elektronisch product aangespoord wordt. 

Verder is Q-lite zelf bezig met de ISO9001 en ISO14001 aanvraag om de kwaliteitsstandaarden vast te leggen. Mits er in de markt vraag is naar andere certificaten, zullen andere certificaten aangevraagd worden zoals het Cradle2Cradle en de CO2-ladder. 

Financiering

De financiering van het productdesign en aanpasssen van de bedrijfsprocessen is reeds gebeurd. Dit is echter een kleine kost vergeleken met de voorfinanciering van de producten. De outdoor displays kosten per stuk snel 20.000 euro zonder service, upgrade en elektriciteitsrekening. Hiervan wordt 15 jaar lang een fractie terugverdiend. Momenteel is Q-lite nog opzoek naar de beste manieren om dit voor te financieren. 

Werkgroepen

Q-lite zou ook graag lid worden van enkele werkgroepen waarin verschillende stakeholders samenkunnen werken aan een circulaire toekomst. 

Verslag QLite - Ondersteuning op Maat
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?