SLIMCirculair Challenge

Summary
De Circulaire Bouw moet versneld opgeschaald worden, inclusief bouwen met natuurlijke bouwmaterialen
MATCHED
This challenge has been matched
SLIMCirculair Challenge
MATCHED
challenge

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die werken aan het versnellen van de energietransitie. SLIMCirculair wil een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn en hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!

Jonge techniektoppers bedenken klimaatvriendelijke (gebouw)ontwerpen voor hun lokale opdrachtgever. Zij zijn nog niet beperkt door klassieke bouwideeën en krijgen de ruimte om met nieuwe concepten te komen.

16 studententeams, 18 deelnemende scholen, 240 studenten zorgen voor een revolutie in de bouw. Met 16 proeftuinen is de ontwerpwedstrijd SLIMCirculair het grootste groene talenten project in Nederland.

Wil je met jouw studententeam deelnemen?

Ben je verbonden aan een mbo en willen jullie meedoen? De inschrijving voor SLIMCirculair ’19-’20 is gestart. Meld je aan via deze link of neem contact op met Tanja Nolten, E. tnolten@gmail.com

Natuurlijk gaan we samen met jou op zoek naar een geschikte opdracht/opdrachtgever. Dat kan een ontwerp zijn voor een nieuwbouw, herbestemming of renovatie zijn. Natuurlijk bepaal je in overleg met de opdrachtgever de periode waarin je met het studententeam wilt starten, de samenstelling van het team etc.

Waarmee helpt de projectorganisatie SLIMCirculair jouw school?

Wij helpen je met het vinden van de opdrachtgever, de opdracht, eventuele samenwerking met andere mbo’s om je multidisciplinaire team aan te vullen, bedrijven in je regio die jullie gaan helpen tijdens het ontwerpproces en tijdens de projectduur, talloze workshops, masterclasses, gastlessen, experimenteerlabs en trainingen.

Wat levert SLIMCirculair op?

Een echte opdrachtgever en een ontwerpopdracht die in de toekomst ook echt gebouwd gaat worden zorgt dat voor enorm veel energie, een versnelling in professionalisering van de jongeren, samenwerking, een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en waanzinnige ontwerpen.

Wil je weten wat SLIMCirculair oplevert? Bel even dan brengen we je in contact met een collega in een andere regio die ongetwijfeld zijn/haar ervaringen wil delen.

Opdrachtgever

De organisatie van SLIMCirculair vraagt de opdrachtgever om een bijdrage aan de organisatiekosten zoals het organiseren van kick offs, talloze workshops, masterclasses en gastlessen als maatwerk voor een studententeam of tijdens de landelijke bijeenkomsten. Maar we organiseren meer: experimenteerlabs, trainingen, drie landelijke bijeenkomsten en uiteraard de finale. De bijdrage is voor SLIMCirculair ’18-’19 5.000 euro exclusief btw.

SLIMCirculair draagt bij aan:

Klimaatdoelen

Het kabinet wil in 2018 in de EU pleiten voor 55% minder uitstoot van CO2 in 2030. Mooie ambitie maar de Nederlandse CO2 curve stijgt nog steeds. Omdat circa 30% van de CO2 direct gerelateerd is aan de bouw, zijn hier nog behoorlijke besparingen te behalen. Alleen al met beton is een emissiereductie tot 80% haalbaar.

CO2
Biobased bouwmaterialen slaan CO2 op boven de grond in plaats van dat ze een enorme CO2 footprint achterlaten. Met ‘groene materialen’ bouwen, zorgt dus voor CO2-afname in plaats van de stijging die anno 2018 nog steeds stijgt. Bovendien is het binnenklimaat veel gezonder als er gebouwd wordt met ‘hergroeibare’ bouwmaterialen.

Energie
In de challenge hebben energie en slimme technologie een prominente plek. Slim lokaal gebruik van energie en nieuwe vormen van mobiliteit helpen gemeenten om hun ambitie om CO2 neutraal te worden, realiseren. De challenge verzoekt studententeams dan ook om hun ontwerp te voorzien van energie-opwektechnologie en slimme besparingsinstrumenten.

Klimaatadaptief
NatuurINCLUSIEF betekent ook dat het een klimaat adaptief wordt. Hoosbuien veroorzaken immers schades en overlast. En de temperatuur loopt hoog op in een omgeving met veel steen en minder groen. In SLIMCirculair denken studenten na over een ontwerp waarin weerextremen geen bedreiging zullen vormen. Klik hier voor meer informatie over groen/blauwe daken en slimme technologie

NatuurInclusief
Studententeams die deelnemen aan de nationale SLIMCirculair Challenge worden uitgedaagd om in hun ontwerp voor gevel en beplanting zoveel mogelijk aan te passen aan diersoorten.

Human Capital Agenda
Het is voor bedrijven steeds moeilijker om technisch geschoolde medewerkers te krijgen. Niet alleen omdat er onvoldoende instroom in technische opleidingen is maar ook omdat de opleidingen vaak niet goed (genoeg) aansluiten bij hun dagelijkse praktijk.

Bedrijven komen in contact met talent
Door studenten van verschillende opleidingsniveaus met elkaar samen te laten werken en tegelijk hun informatie te laten halen bij bedrijven in hun regio, komen bedrijven vroegtijdig in contact met jong talent en kunnen een rol oppakken om in het curriculum meer maatwerk te creëren.

Nieuwe instroom in techniek
Een tweede pluspunt van SLIMCirculair is, dat deze landelijke challenge veel (social) media exposure kan gaan opleveren. Jongeren in de spotlights zorgt voor aandacht van kranten, het 8 uur journaal maar ook het kinderjournaal. Trots op studenten en hun prestaties zorgt ervoor dat meer jongeren voor techniek zullen kiezen en er dus meer nieuwe instroom komt zodat op middellange termijn, er meer talent beschikbaar komt op de arbeidsmarkt.

In SLIMCirculair komt alles samen. Het is een proeftuin waar nieuwe producten en technologieën uitgerekend, uitgetest en toegepast kunnen worden. Door jongeren die de basis vormen voor het Nederland van de toekomst: Het Nederland waar we trots op zijn en blijven. Zij bedenken oplossingen voor het aantal uitdagingen dat snel toeneemt. Zij redeneren nog niet gehinderd door bestaande conventies en zullen wellicht ook voor ‘paperclip’ momentjes gaan zorgen.

We helpen ze, geven ze de ruimte en de aandacht die ze verdienen.

Dit is een verslag van de finale van SLIMCirculair '18-'19

Doe mee en geef je op voor de Challenge '19-'20 via het aanmeldformulier

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/42ea24b994672244115706755d63b669_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?