Unravel Tirupur zoekt investeerders om samen de kledingafvalberg te verkleinen

GOAL & TARGET
Wij willen Indiaas snijafval (5 miljoen kg/dag) uit de fabriek verzamelen en recyclen (strippen, vervezelen, spinnen en breien). Uit deze gerecyclede stof worden nieuwe kledingstukken geproduceerd.
MATCHED
This challenge has been matched
Unravel Tirupur zoekt investeerders om samen de kledingafvalberg te verkleinen
MATCHED
challenge

Onze missie is het opzetten van voldoende schredders (verschillende stofsamenstellingen en kleuren) om al het snijafval uit Tirupur te recyclen, samen met gebruikte Nederlandse kleding. Om dit te realiseren zoeken we investeerders.

Verbranding in Nederland

Jaarlijks kopen Nederlanders gezamenlijk ca. 170 miljoen T-shirts. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks in Nederland ca. 230 miljoen kilo (!) gebruikte kleding verbrand, oftewel 1.219.000.000 kilo CO2 uitstoot. Door een gesloten circuit op te zetten (closed loop) willen we dit dit voorkomen. Dat ziet er zo uit: in Nederland wordt oude, gebruikte kleding ingezameld. De kleding verzenden we naar India (Tirupur), waar het strippen, vervezelen, spinnen en breien plaatsvind. We voegen restafval uit de Indiase textielindustrie toe. Uit deze nieuwe stoffen worden weer nieuwe kledingstukken geproduceerd.

Doelstellingen op productielocaties

 1. Wij richten ons op de United Nations Sustainable Development Goals;
 2. Wij betrekken lokale en Internationale NGO’s bij onze beleidsontwikkeling;
 3. Wij steunen het vrouwenbeleid van Minister Ploumen en willen komen tot een bijna 100% vrouwengestuurd bedrijf;
 4. Interne opleidingen en trainingen, waaronder Engelse lessen, managementcursussen door lokale en Internationale NGO’s
 5. Komen tot een 0% vervuilingsniveau;

Implementeren bij collegae bedrijven

Als alles eenmaal is opgeschaald, bieden wij collegae producenten een voordeliger garen en/of doek aan. Hiermee verkoopt men een voordeliger product, of verdient men een grotere marge. Dit voordeel kan oplopen tot een verlaging van 25% van de grondstoffenprijs voor een koper.

Hier stellen wij echter wel voorwaarden aan:

 • Het kopende collegae bedrijf moet stap voor stap de U.N. SDG’s implementeren;
 • Dit proces wordt gecontroleerd en begeleid door lokale en Internationale NGO’s

Op deze manier werken we samen aan ketenverantwoordelijkheid.

Tevens begeleiden we deze bedrijven in hun export, omdat de vraag naar ecologische producten in Europa zal stijgen.

Ecologisch = voordeliger!

Werken aan en produceren van ecologische producten leidt tot een win-win-situatie.

 • In Nederland neemt de CO2-uitstoot af;
 • van gebruikte kleding maken we nieuwe kleding, dit zorgt voor een afname van nieuwe grondstoffen
 • Hierdoor minder pesticiden-verbruik in India en dus minder vervuiling;
 • Er is minder water nodig voor verbouw van katoen;
 • Door onze gesloten loop is er 0% vervuiling

De eerste stappen

Het totaal aantal kosten om het eerste project te starten bedraagt 1,3 miljoen euro. Hier zit onder andere een shredder installatie bij, zonnepalen, vrachtauto’s en aanpassingen aan het gebouw. Neem contact op voor een gedetailleerde toelichting.

Hiermee hebben we een capaciteit om 16 miljoen T-shirts op jaarbasis te produceren. Een aardig begin. Vervolgens kunnen we onze techniek gaan delen met anderen en gezamenlijk verder uitbreiden en opschalen. De doelstellingen van de Nederlandse overheid zijn om in 2025 te komen tot een 50% circulair beleid en in 2050 een 100% circulair beleid. Dit betekent een enorme toename in circulaire orders in de toekomst.

Tirupur

Een nieuw proces bouw je stap voor stap op en dat doe je samen met partners. Om het plan in Tirupur en omgeving uit te voeren is er veel nodig, omdat er dagelijks ca. 40 miljoen kilo snijafval wordt gedumpt en/of laagsoortig wordt ingezet. Maar kijk ook naar de kansen: omgerekend zijn dit 160 miljoen T-shirts.

Het garen dat wij produceren verkopen wij weer waarbij wij een verdienmodel hebben van 30 cent per kg. Deze winst stoppen wij in training en arbeidsverbeteringen, voor de medewerkers en vrouwen in Tirupur.

Help jij ons mee?

Wie wil ons helpen en investeren in verduurzamen van de textiel in Tirupur? Wij gaan graag in gesprek met bedrijven/investeerders die samen met ons de vervuiling en afvalberg in Tirupur aan willen pakken.

Of gesprekken met textielfabrieken om milieuverbeteringen en betere arbeidsomstandigheden te realiseren.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/406f6fcd17061132620aa12f51e76b69_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/4749557c250aac9938cdbb3d62b26928_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Marieke Xia
Marieke Xia

Fusion Clothing heeft een duurzame kledingfabriek in Tirupur! Ik heb je toegevoegd aan hun uitdaging, zodat je contact kan leggen met Shishir. Hier een link naar hun uitdaging: https://futureproof.community/challenges/fusion-clothing-is-looking-for-brands-retailers-for-sustainable-clothing

29 May 2018 13:47
Afra de Leeuw
Afra de Leeuw

Hi Marieke, misschien kun je meedoen aan Circular Power in 24 Hours om extra matches en ideeën op te doen! Zie: https://www.circulairondernemen.nl/bibliotheek/circular-power-24-hour

15 January 2018 15:36