Veerplas Festival zoekt circulaire oplossing sigarettenpeuken

Summary
Veerplas Festival is op zoek naar ideeën en vooral afnemers die raad weten met sigarettenpeuken die geüpcycled kunnen worden. Bijvoorbeeld als plaatmateriaal in de bouw of als festivalmateriaal.
MATCHED
This challenge has been matched
Veerplas Festival zoekt circulaire oplossing sigarettenpeuken
MATCHED
challenge

Festivalbezoekers roken regelmatig sigaretten en vaak belanden deze op de grond. Omdat elke filter 1 liter grondwater vervuilt, is Veerplas Festival vorig jaar gestart met het uitdelen van herbruikbare handasbakjes. Met als gevolg minder peuken op de grond, maar wel heel veel peuken op de afvalberg. We zoeken nu een oplossing om deze circulair te verwerken.

Bij binnenkomst krijgen festivalbezoekers een draagbare asbak. Deze is gemaakt van gerecycled stevig plastic en past in de broekzak. Met de handzame asbak op zak verzamelen de festivalbezoekers hun eigen sigarettenpeuken met als gevolg veel minder peuken op het terrein na afloop van het feest. De draagbare asbak mogen de bezoekers nu houden zodat ze dit ook bij een volgend festival, of bijvoorbeeld op het strand weer kunnen gebruiken

Upcycling

De verzamelde sigarettenpeuken gooien we nu nog weg. Onderzoek wees uit dat er in Amerika een bedrijf is dat van de filters plaatmateriaal kan maken, wat weer voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Het bedrijf is alleen niet actief in Nederland, en vanwege wet- en regelgeving kunnen we de verzamelde peuken ook niet naar hun inleverpunten in Duitsland of Frankrijk sturen. Daarom zijn we op zoek naar ideeën, en vooral afnemers, die raad weten met de sigarettenpeuken het liefst geüpcycled. 

Circulair product

We zijn dus op zoek naar een afnemer die van de sigarettenpeuken een circulair product maakt, wat bijvoorbeeld geschikt is als plaatmateriaal voor in de bouw, of – nog beter – in te zetten is als materiaal tijdens het festival.

Help jij ons verder?

Ken jij een afnemer, producent of heb jij een idee met wie we in contact moeten komen? Laat het dan weten en deel je match.

Read more

Do you want to comment on this challenge?

Willard Bouwmeester
Willard Bouwmeester

Interessante uitdaging! Ik weet niet of jullie er wat aan hebben, maar Innofest schiet me direct te binnen. Zij zijn een organisatie die innovaties testen op festivals. Wel alleen festivals uit Noord-Nederland, maar wie weet kun je eens peilen of zij er iets op weten: http://innofest.co/

19 November 2018 17:14
Elke R
Elke R

In de VS en het Verenigd Koninkrijk is Terracycle hiermee bezig geweest.In Frankrijk zijn www.cy-clope.com en greeminded.fr hier mee bezig. Zij hebben daar een landelijke aanpak en dus veel volume gedurende het jaar te bieden. Dat zal bij een jaarlijks festival minder zijn.

Om volume te krijgen is het een idee om contact op te nemen met de festivals die meedoen aan de Green Deal Circulaire Festivals en dan samen een aanpak op te zetten: http://greenevents.nl/green-deal/

En denk niet alleen over een nieuwe toepassing na, maar ook over wat het proces aan energie kost om de peuken te gebruiken in nieuw materiaal (inzamelen, vervoeren, verwerken) en aan wat er aan het eind van de levensduur met dat nieuwe materiaal gebeurt. Als dat positiever is dan de peuken nu te verbranden en de vrijkomende energie te gebruiken, wordt het interessant.

19 November 2018 15:24