Bierbrouwerij zoekt manieren om warmte op te slaan voor bierbrouwproces

Brouwerij Berghoeve is een ambachtelijke brouwerij in Twente. Wij brouwen op een schaal van 750 liter bijzondere speciaalbieren. Naast dat wij waardering willen voor onze bijzondere bieren, streven wij ook vooruitstrevendheid na in het terugdraaien van onze carbon footprint. Jij kunt ons daar mogelijk mee helpen!

Wij willen komend jaar gaan investeren in de plaatsing van zonnepanelen. Deze moeten het privé gebruik gaan afdekken, een electrische auto, maar ook willen we ons brouwproces hiermee kunnen afdekken..
Hoog energieverbruik verwarmen brouwsel
Hierbij lopen we tegen een probleem aan. Wij brouwen 3-4 keer per maand 750 liter bier en zijn dan op dat moment veel energie nodig om het brouwsel op te warmen. Op dit moment verwarmen we nog op gas, maar daar willen wij van af.
Om een brouwsel te kunnen verwarmen hebben we gedurende 3-4 uur ongeveer 45 KwH nodig. Dit is een forse piek tov reguliere verbruik en daarom is dit lastig om het aantal zonnepanelen hier op te ontwerpen.
Duurzame alternatieve manieren van opwarmen
Momenteel verdiepen we ons in batterij technololgie om hierin energie te kunnen bufferen en mogelijk is dat een oplossing. Maar er speelt nog een andere gedachte waar we maar niet "de vinger achter krijgen".
We zouden het brouwproces ook kunnen verwarmen met thermische olie die in een buffervat verwarmt is dmv zonneenergie. De termische olie moet (fors) boven de 100 °C verwarmt worden. Hoe hoger dit kan hoe minder olie er nodig is, ordergrootte 250 °C - 400 °C. We kunnen dit vat met olie mogelijk gebruiken als energie buffer.
Kennis en expertise warmtebuffering gezocht
In de praktijk bestaat dit volgens mij nog niet, althans wij kunnen er weinig over vinden. Wij zijn daarom op zoek naar specialisten die ons kunnen vertellen of dit een heilzame weg is en zo nee, die mogelijk wel andere kansen zien om dit probleem op te lossen, zodat wij over een energie neutrale brouwerij kunnen zijn!
