Welke kinderkledingmerken willen hun duurzame collecties via KrijgdeKleertjes promoten?

Summary
Gezocht (kinderkleding)merken die willen samenwerken met KrijgdeKleertjes
MATCHED
This challenge has been matched
Welke kinderkledingmerken willen hun duurzame collecties via KrijgdeKleertjes promoten?
MATCHED
challenge

KrijgdeKleertjes groeit als kool. 4.000 ruilers bezochten afgelopen jaar de ruilpunten en ook het aantal online ruilers groeide.  Tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde kleding. Om deze reden wil KrijgdeKleertjes graag samenwerken met kinderkledingmerken die een stap richting duurzaamheid en verantwoord ondernemen willen zetten.

Start van KrijgdeKleertjes

KrijgdeKleertjes is een non-profit organisatie met 30+ lokale ruilpunten en een goedbezochte website voor het ruilen van kinderkleding. Het initiatief stond in 2019 op nr. 28 in de Trouw Duurzame 100, heeft een hoge aaibaarheidsfactor en trekt veel publiciteit. 

Destijds is KrijgdeKleertjes opgericht vanuit de overtuiging dat ruilen goed is voor het klimaat en goed voor elkaar. In de textielbranche, spelen naast klimaatbelasting ook allerlei andere milieuproblemen, zoals landgebruik, watervervuiling en gebruik van fossiele grondstoffen. De milieu-impact van kleding vindt voor een significant deel, circa 60 – 70% van de milieubelasting, plaats tijdens de productie van kledingstukken (Vrede & Sevenster, 2010; WRAP, 2012, ECAP 2018). Daarnaast belast kleding het milieu ook na afdanking als het als afval verbrand, gestort of gerecycled wordt. Toch wordt op dit moment in Nederland slechts een derde van alle kleding hergebruikt. Ruilen is de manier om bij te dragen aan een oplossing: we zorgen voor voortgezet gebruik, waardoor de druk op het milieu door de kledingindustrie omlaag gaat.  

Hoe werkt het

Kinderen groeien snel, waardoor je als ouder/verzorger meerdere keren per jaar de kledingkast op moet ruimen om plaats te maken voor een grotere maat kleding. KrijgdeKleertjes brengt ouders bij elkaar, zodat er een groot netwerk ontstaat en er onderling geruild kan worden. Dit kan online via de website van KrijgdeKleertjes, maar er kan ook ‘live’ geruild worden in de buurt op de zogenoemde lokale ruilpunten. Voor kleding die echt niet meer gedragen kan worden, wordt een goede bestemming gezocht. Er zijn via de lokale ruilpunten allerlei samenwerkingen ontstaan met scholen die kleding inzamelen, stichtingen die kledingpakketten en babyspullen samenstellen voor mensen die dit nodig hebben. Op deze manier ontstaat er voor meerdere partijen een win-win situatie.

Doelstellingen KrijgdeKleertjes

 • Duurzaamheid: voortgezet gebruik van kinderkleding

 • Sociale verbinding: laagdrempelig (nieuwe) mensen leren kennen in de buurt en elkaar helpen.

 • Participatie: ongeacht wat je achtergrond is, ruilen is voor iedereen. Samen vormen we een community van ruilers. Met elkaar maken we de wereld een beetje groener en gezelliger.

KrijgdeKleertjes heeft geen winstoogmerk en wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Hoe werkt KrijgdeKleertjes

Om onze doelen te bereiken hebben we een website waarop de leden van KrijgdeKleertjes pakketten kinderkleding met elkaar kunnen ruilen. Het systeem is eenvoudig. Ruilers melden zich aan en kunnen dan pakketten aanbieden en het aanbod bekijken. Wanneer zij zelf ook pakketten willen ontvangen, kunnen zij voor 12 euro per jaar ProRuiler worden en onbeperkt pakketten ruilen. Daarnaast zijn er door het hele land ook plaatsen waar je ‘live’ kunt ruilen, de lokale ruilpunten. Dat kan zijn bij iemand thuis in een huiskamer of in een buurthuis, (gehandicaptenzorg)instelling etc. De ruiler brengt een hoeveelheid kleding in bij het ruilpunt en mag een gelijkwaardige hoeveelheid weer mee terugnemen. Elk ruilpunt wordt gerund door een ruilpuntcoördinator, die het ruilpunt soms alleen, maar meestal samen met andere vrijwilligers draait. KrijgdeKleertjes heeft geen winstoogmerk. De inkomsten van de ProRuiljaarkaart wordt gebruikt voor de website, het ondersteunen van de ruilpunten en voor de promotie van KrijgdeKleertjes.  

Impact van KrijgdeKleertjes

Inmiddels zijn er bijna 80 vrijwilligers bij de lokale KrijgdeKleertjes ruilpunten actief, tientallen bij de landelijke organisatie en daarnaast doen verschillende vrijwilligers allerlei hand- en spandiensten. Er zijn op dit  moment ruim 30 ruilpunten door het hele land en 5 donatiepunten. Afgelopen jaar hebben 70.000 bezoekers kleding geruild op de ruilpunten. In 2019 zijn er 73.800 kledingstukken van eigenaar verwisseld. Dit levert een enorme klimaatwinst op, een besparing van 5.469.603 kg aan CO2 en 199.260.000 liter water.

Wat zoeken we 

Wij willen vanuit KrijgdeKleertjes een platform oprichten dat de textielketen verduurzaamt door:

1.De duurzaam geproduceerde kinderkledingcollecties van kledingmerken te promoten via ons netwerk 
2.Consumenten te belonen voor het inbrengen van kleding, bijvoorbeeld door een korting te geven op een duurzaam geproduceerd artikel van het merk dat is ingebracht of een artikel dat gemaakt is van restkleding van het merk.
3.Winkels van marketingmateriaal te voorzien om inleveren van kleding via KrijgdeKleertjes ruilpunten te promoten, zodat de duurzame intenties van de kledingmerken zichtbaar worden en er bewustwording bij consumenten ontstaat.

Uiteindelijke doel is minder overproductie, duurzame kledingproductie en verkleining van de afvalberg om tot een sluitende keten te komen.

Graag willen we in contact komen met kinderkledingmerken die hierover met ons in gesprek willen.

Infographic_KrijgdeKleertjes.pdf
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge

Do you want to comment on this challenge?

Rosanne van Miltenburg
Rosanne van Miltenburg

Hi Ada, mooi initiatief! Misschien interessant voor Hema, ik stuur de link naar ze door.

10 July 2020 17:44