Welkom in de speeltuin

MATCHED
This challenge has been matched
Welkom in de speeltuin
MATCHED
challenge

Een duurzame revolutie in de speeltuinen van Haarlemmermeer: als eerste in Nederland gaat de gemeente Haarlemmermeer speeltoestellen hoogwaardig hergebruiken.

Piepende schommels en eenzame wipkippen, normaal gesproken worden ze na verloop van tijd vernietigd of omgesmolten. Om vervangen te worden door nieuwe glimmende speeltoestellen die voldoen aan de eisen van de tijd. Zo kunnen onze kinderen veilig spelen, maar er gaat ook veel materiaal en energie mee verloren. 

De gemeente Haarlemmermeer wil dit proces verduurzamen en daagt ondernemers uit. Op verschillende locaties worden speeltoestellen opgehaald die aan vervanging toe zijn. Aan ondernemers wordt gevraagd ze om te toveren tot nieuwe toestellen. De gemeente gaat nieuwe locaties zoeken voor minimaal 3 als nieuw ‘hermaakte’ toestellen en deze terugplaatsen in de gemeente.

Pionieren

De gemeente pioniert hiermee met de praktische vertaling van circulaire economie, waar afval niet bestaat. Het is een pilot waarin de samenwerking met leveranciers een belangrijke rol speelt en waarbij zowel de gemeente als de bedrijven meer zicht krijgen op de circulaire economie in de praktijk. Voor bedrijven een mooie kans om hun bedrijfsmodel te verduurzamen. 

Uitdagingen

Tijdens dit proces bestaan verschillende uitdagingen. Het vraagt immers om nieuwe vormen van samenwerken en elke innovatie gaat gepaard met hobbels. Zo zijn er uitdagingen op het gebied van certificeringen en andere richtlijnen. Juist dat maakt dit een interessant project.

Met elkaar wordt gezocht naar de meest geschikte oplossingen. Die deelt de gemeente graag met andere gemeenten en bedrijven. Het Ingenieursbureau van de gemeente werkt in dit project samen met MVO-Nederland en de leveranciers van speeltoestellen.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge

Do you want to comment on this challenge?