Wooncoöperatie De Warren zoekt circulaire bouwmaterialen

Summary
Als eerste zelfbouw-wooncoöperatie in Nederland een duurzaam pand bouwen van zo véél mogelijk hergebruikte materialen
MATCHED
This challenge has been matched
Wooncoöperatie De Warren zoekt circulaire bouwmaterialen
MATCHED
challenge

Wooncoöperatie De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland. We realiseren 36 duurzame, sociale- en midden huurwoningen op IJburg in Amsterdam. Er ligt een definitief ontwerp op tafel, nu is het moment om zo veel mogelijk herbruikbare materialen te vinden, om circulaire bouw in de praktijk te brengen!

Wooncoöperatie De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland. We realiseren 36 duurzame, sociale- en midden huurwoningen op centrumeiland (IJburg), in Amsterdam. We gaan voor het ontwerp zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen gebruiken: hernieuwbare materialen zoals hout voor de hoofdstructuur, maar ook materialen vanuit hergebruik en recycling: circulaire bouwmaterialen.  Daarom gaan de toekomstige bewoners van de Warren samen met Superuse Studios, Natrufied Architecture en Eco+Bouw de komende maanden circulaire bouwmaterialen “oogsten” uit bestaande gebouwen en processen in Nederland!

Wat en wie zoeken we?

We zoeken naar circulaire bouwmaterialen vanuit:

  • Bouw en sloopafval: herbruikbare materialen uit sloop of renovatieprojecten.
  • ‘Onbenutte voorraden’: materialen waar te veel van is ingekocht op de bouwplaats, maar ook vanuit andere productielocaties.
  • Herbruikbare restmaterialen vanuit productieprocessen buiten de bouw: Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de metaalindustrie, of jachtbouw.

Kortom: ‘stadsjutten’ in de breedste zin van het woord. Wij zijn op zoek naar bouwbedrijven, slopers, fabrieken en productielocaties, waarvan de afvalstromen en restpartijen als grondstof kunnen worden ingezet bij de bouw van De Warren. Zo brengen we samen het ideaal van een circulaire bouwketen in de praktijk!

Gezocht: veel verschillende materialen en elementen

We gaan voor verschillende delen van het ontwerp gebruik maken van circulaire materialen en elementen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 900 m2 (houten) Gevelbekleding
  • Glas, draaiende delen, kozijnen (250 m2 vliesgevel, 120 HR+ kozijnen, 160 deuren van wc deur tot garagedeur)
  • Isolatie en techniek (2000 m2 isolatie, 28 toiletpotten, wasbakken, kabelgoten, stopcontacten en zo voort)
  • Afwerking (ruim 2000 m2 verschillende soorten vloerafwerking, 600 m2 badkamertegels, 100 m balustrades en leuningen en 24 keukentjes.

Denk voor bronnen bijvoorbeeld aan sloopprojecten (bij voorkeur in Nederland), meerpalen, herbruikbare zaagresten, staalplaat snijresten, trein- en vliegtuigsloop, afgekeurde partijen die bij farbikanten verstoffen (partijen hout, kozijnen, parketvloeren en zo voort).

Vroeg met elkaar in gesprek

Als jij circulaire bouwmaterialen of elementen voor ons beschikbaar hebt willen we graag zo snel mogelijk in gesprek om te kijken wat we kunnen afnemen. We beoordelen eerst samen of de materialen aan de eisen voldoen op het gebied van isolatie, geluid en brandveiligheid. Vervolgens worden ze meegenomen in het ontwerp door de architecten van Natrufied Architecture. Wanneer het aanbod goed past bij onze vraag en binnen ons ontwerp, willen we vervolgens graag een afspraak maken om deze materialen en elementen ten tijde van de bouw (welke in oktober 2020 van start gaat) af te nemen, wanneer we ze ook daadwerkelijk nodig hebben. Zo voorkomen we waar mogelijk op- en overslag van materialen.

Vraag en aanbod op de Oogstkaart

Om een netwerk op te bouwen van mogelijke partners maken we gebruik van Oogstkaart, een door architectenbureau Superuse studios ontwikkeld platform voor professioneel hergebruik van materialen in de bouw. Circulaire materialen en gebouwelementen worden hierop gepubliceerd en kunnen zo niet alleen door ons, maar desgewenst ook door andere ontwerpers en bouwers worden gevonden.

Kom met ons in contact

Wil je bijdragen aan het  realiseren van een betaalbaar, duurzaam en circulair gebouw in Amsterdam, een nuttig doel voor je afval materialen vinden? Neem dan contact met ons op!

Related SDGs what are SDGs
Read more