MIA en Vamil: fiscaal voordeel voor milieuvriendelijke technieken

MIA en Vamil: fiscaal voordeel voor milieuvriendelijke technieken
bieb

Als ondernemer is het goed mogelijk dat je graag milieuvriendelijke technieken wilt toepassen, het heeft immers vele voordelen. Om milieuvriendelijke technieken te stimuleren, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) in het leven geroepen.

Verlagen financiële drempel

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met de MIA en de Vamil-regelingen milieuvriendelijke investeringen. De opname van de techniek op de Milieulijst verlaagt de financiële drempel voor ondernemers die overwegen deze innovatieve techniek aan te schaffen.

MIA en Vamil, een korte uitleg

De MIA en de Vamil worden vaak gecombineerd, maar zijn wel twee aparte regelingen. Met de MIA kunt u profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. De Vamil biedt u de mogelijkheid om 75 % van de investeringskosten op een door uzelf te bepalen tijdstip af te schrijven.

Algemene voorwaarden

  • Het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst 2016 voorkomen. Elk bedrijfsmiddel heeft op de Milieulijst een code meegekregen. Bij de codes A, B, C of F is de Vamil mogelijk. Past uw milieuvriendelijke en innovatieve techniek nog niet onder één van de omschrijvingen op de Milieulijst? Iedereen kan voorstellen aandragen voor het aanpassen van omschrijvingen of voor het toevoegen van nieuwe omschrijvingen. Als uw voorstel wordt gehonoreerd, verschijnt de (aangepaste) omschrijving op de eerstvolgende Milieulijst. De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast.
  • Indien de code met F of G begint, komt 36% van het investeringsbedrag in aanmerking voor investeringsaftrek. Bij code A en D is dit 27% en bij code B en E 13,5%.
  • De investeringsaftrek kan extra ten laste worden gebracht van de fiscale winst. Hierdoor wordt gedurende één of meerdere jaren minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald. Voor een aantal bedrijfsmiddelen geldt een aftopping; dit betekent dat er een maximumbedrag geldt.
  • Aanschafkosten per bedrijfsmiddel minimaal € 2.500.
  • Verplichting is aangegaan in 2016, binnen 3 maanden na opdrachtverstrekking melden.
  • Alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen; geen 2e hands, showroommodellen of bedrijfsmiddelen die via zelfbouw tot stand zijn gekomen.

Lees alles over de MIA/Vamil in de brochure:

Brochure MIA / Vamil inclusief de Milieulijst Lees meer
Er zijn nog geen personen gematcht. Match hier personen
persoon

Yuri van der Putten

Stagair bij MVO Nederland

Wil jij op dit bieb-item reageren?