31 mei - 28 juni 2017, 09:00 - 18:00. € 500,00

CIRCO Circular Business Design Track - editie Maritiem & Chemie

evenement
CIRCO Circular Business Design Track - editie Maritiem & Chemie

31 mei - 28 juni 2017 09:00 - 18:00

Gepubliceerd op 11-04-17, door Femke Glas

De ontwikkeling naar een circulaire economie begint met circulair ondernemen. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten en diensten te komen. CIRCO, Critical Minds en Cirkellab helpen jou en je bedrijf op weg met de CIRCO Circular Business Design Track. In actieve workshops komen we samen tot nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Dit betreft een speciale editie van de CIRCO Circular Business Design Track die zich richt op de (ruwe) maakindustrie, scheeps- en machinebouw en de (petro)chemie

Data: 31 mei, 13 juni en 28 juni 2017

Waarom CIRCO?
In een circulaire economie kijk je verder dan ‘morgen klaar’. De winst van een product zit hem niet meer in het produceren en verkopen. Want daarna begint het pas. Rond het leven van een product kan op vele manieren waarde worden gecreëerd, voor bedrijven, gebruikers en leefomgeving. Wie zich richt op gebruik in plaats van verbruik, en op het cultiveren van waarde in plaats van alleen het verkopen, herkent nieuwe uitdagingen en businesskansen. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten en diensten te komen. CIRCO helpt jou als bedrijf of ontwerper op weg om je business te innoveren.

Met CIRCO ga je aan de slag om nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten. In actieve workshops komen we samen tot nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Nieuwe inzichten, inspiratie en best practices delen we in events en op de community site circulairondernemen.nl. Lees meer over wat CIRCO voor jouw als bedrijf of ontwerper kan betekenen. En klik hier om een impressie te krijgen van de CIRCO Circular Business Design Track, inclusief referenties.

Lisan van Loon van Pelican Rouge Coffee Solutions (leverancier van koffieautomaten en koffieproducten) over wat voor haar waardevol was in de Track: ‘Veel praktische tools en oefeningen die je dwingen om goed na te denken over je plannen en ambities. Gestructureerd werken naar een concrete oplossing.

Deze track is specifiek gericht op de (ruwe) maakindustrie, scheeps- en machinebouw en de (petro)chemie. De hoeveelheden ruwe grondstoffen die worden verbruikt bij bijvoorbeeld het bouwen van schepen en installaties is enorm, juist daarom is het interessant om vanuit het perspectief van circulaire economie te kijken waar waardeverlies optreedt en waar kansen liggen om dit waardeverlies tegen te gaan. Zowel op financieel als ecologisch vlak. De genoemde industrieën zijn dan ook niet voor niks als kansrijk benoemd voor een circulaire economie. 

Hoe kun je meedoen aan de CIRCO Circular Business Design Track?
In een serie van drie workshops helpt CIRCO jou als bedrijf of ontwerper op weg om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen aan te beginnen.

Een Track bestaat uit drie ééndaagse workshops in een periode van een maand. Je maakt hierin kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen (Initiate), verkent kansen daarvan voor je eigen business (Ideate), en zet concrete eerste stappen te zetten in de ontwikkeling van nieuwe producten diensten en businessmodellen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie (Implement).

Margret Pesch van Sealskin (producent en leverancier van sanitair producten en badkamer decoratie) voegt hieraan toe: ‘Circulaire economie geeft een hele andere kijk op producten, productontwikkeling en de businessmodellen. We zijn nu vaak bezig met weer een nieuw product, maar daar zitten we niet meer op te wachten. Dit is een andere blik op de wereld, waardoor er een wereld voor ons is opengegaan.’

Workshop 1 Initiate, 31 mei
Tijdens deze eerste dag duik je diep in het gedachtegoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circulaire designprincipes.

We starten met een inspirerende rondleiding bij bedrijf. We spelen een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart.

In het tweede deel van de workshop wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en uitgelegd hoe je met circular design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten / gebruikers. Uitgerust met deze kennis ga je samen verkennen hoe de verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

Aan het eind van de workshop ben je in staat om een selectie te maken van de meest veelbelovende ontwerpstrategieën. Deze zijn het startpunt voor de volgende workshop.

Workshop 2 Ideate, 13 juni
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. Het team van ontwerpers neemt het voortouw en gaan samen met de bedrijven aan het werk.

Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in een aantal interactieve werkvormen alle eerder verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Altijd gekoppeld aan een mogelijk circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten, die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

Workshop 3 Implement, 28 juni
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de Ideate-workshop. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en natuurlijk naar de circulaire impact. Je krijgt hierdoor inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid; kennis die je ook na afloop gericht kunt inzetten. Daarna wordt een roadmap opgesteld met concrete vervolgstappen op de weg naar de realisatie van de concepten.

Als bedrijf verlaat je de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Als ontwerper ben je met de nieuwe kennis over circulaire ontwerpstrategieën en de implementatie daarvan klaar om zelf met circular design aan de slag te gaan en circular design te pitchen bij opdrachtgevers.

Meer achtergrondinformatie waarop de inhoud van de CIRCO Circular Business Design Track is gebaseerd.

Praktische informatie
Voor wie
Groep van 10 bedrijven, per bedrijf een beslissers en een ontwerpers/engineers. In deze track richten we ons op o.a. (ruwe) maakindustrie, scheeps- en machinebouw en de (petro)chemie.

Opbrengst:

  • circulaire propositie
  • roadmap voor implementatie
  • herbruikbare kennis en tools
  • onderdeel van community

Wanneer
31 mei, 13 juni en 28 juni 2017 van 9:00-18:00.

Waar
Locatie volgt nog.

Maaltijd
Wij zorgen voor een vegetarische lunch tijdens de workshops.

Aanmelding
Voor 18 mei aanmelden via het aanmeldingsformulier*.

Kosten
€500,- ex. BTW per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. BTW per bedrijf, echter deze workshops zijn voor een groot deel gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Meer informatie
Contactpersoon is Thirza Monster, Cirkellab B.V. I thirza@cirkellab.nl I 06-28446512 I www.cirkellab.nl

Trainers
De CIRCO trainers: Bas Hillerström, Thirza Monster en Pieter van Os brengen expertise op het gebied van onder andere de maritieme industrie, circulaire economie en design. De combinatie van deze expertises stelt bedrijven in staat om tijdens de track te komen tot concreet uitgewerkte circulaire businessproposities.

* Wij vertrouwen bij aanmelding op je komst van de volledige reeks om maximaal rendement uit de reeks te halen en onnodige kosten te voorkomen. Bij afmelding na 17 mei of het niet verschijnen op een of meerdere sessies, kan er geen deelname geld gerestitueerd worden. Bij onvoldoende animo, behoudt de organisatie het recht om de reeks te annuleren.

CIRCO is een project van CLICKNL & Partner van Nederland Circulair! 

Fotografie: Chantal Bekker (eerste foto) en Daniel Disselkoen (tweede foto)


Twitter LinkedIn™ Facebook Google+

Heb jij een opmerking of vraag?Opgezet door
Manager communicatie en kenniscirculatie CIRCO CLICKNL
Projectmedewerker CIRCO
Critical Mind
DirecteurEigenaar

Praat ook mee