CIRCO Circular Design Class editie Fashion

12 October 2018, 09:00 - 17:30. Amsterdam, € 100,00

CIRCO Circular Design Class editie Fashion
event

12 October 2018 09:00 - 17:30

Hoe kan je als fashion designer bijdragen aan de circulaire economie? Samen met MODINT wordt deze speciale editie van de CIRCO Circular Design Class aangeboden voor fashion designers en product managers om kennis en nieuwe inzichten te krijgen op het gebied van circulair design en businessmodellen.

De circulaire economie is een systeem waarin producten langer mee gaan. Nieuwe vormen van (keten)samenwerking zijn hiervoor vereist. Dit vraagt om een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Noodzaak versnellen circulaire economie voor textiel
De detailhandel in mode en kleding wordt geconfronteerd met een trend van steeds snellere wisseling van collecties. Door de hevige concurrentie tussen kledingmerken, kan geen enkele producent en retailer zich individueel aan deze ontwikkeling ontworstelen zonder dat dit het verdienvermogen van de mode en kledingbranche aantast.

Textiel wordt steeds beter ingezameld en gesorteerd. Hierbij ontstaan hergebruikstromen die ingezet worden voor de tweedehands markt. Voor overgebleven reststromen is doorontwikkeling van recyclingtechnologieën nodig om herwonnen vezels opnieuw toe te passen in kleding en textiel. Hiervoor is andere ketensamenwerking nodig in de fashion industrie voor hoogwaardig textiel op basis van secundaire grondstoffen. Nieuwe vormen van samenwerking zijn vereist tussen start ups en mainstream partijen. Dit alles start met circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Ook zijn er nieuwe verdienmodellen nodig die kleding meer waarde geven en een langer gebruik; denk bijvoorbeeld aan ruilen, lenen, reparatie en het tweedehandsgebruik van kleding. Uitgangspunt hierbij is dat zo goed mogelijk wordt aangesloten op de daadwerkelijke behoefte van consumenten. Wees klaar voor morgen om collecties circulair te ontwerpen en te (laten) produceren.

Programma
Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en boek “Products that Last” (TU Delft) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper en productmanager opstellen als een change agent voor eigen bedrijf en toeleveranciers. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

Praktische informatie

Deelnemers
Deze class is gericht op fashion designers en product managers (textiel, met name fashion en werkkleding) die circulaire design strategieën en businessmodellen (willen) toepassen.  Het maximaal aantal deelnemers is 16. Selectie vindt plaats op basis van profiel en motivatie.

Datum
12 oktober 2018

Tijden
09.00 – 17.30 uur

Locatie
Amsterdam, nader te bepalen

Kosten
De deelnamekosten bedragen € 100 excl. btw per deelnemer, inclusief lunch en boek. De reguliere deelnamekosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer; het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Workshop trainers
Deze Class wordt geleid door Siem Haffmans (Partners for Innovation) en  Stella van Himbergen (Dutch Design in Development).

Aanmelden
Meld je hier aan!

Deze Class wordt in samenwerking met MODINT aangeboden, het businessnetwerk van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel.

Read more
There are no matches yet. Match to this event
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this event?

Siem Haffmans
Siem Haffmans

Beste Monique, tijdens de CIRCO class gaan we met jou eigen case aan de slag. Je gaat eerst de waardeketen analyseren, dan gaan we een circulair business model ontwikkelen en vervolgens vertalen we dit naar het ontwerp. Als je nog je businessmodel en ontwerp verder wilt verbeteren dan zou ik me zeker inschrijven. Als je alleen op zoek bent naar verkooppunten dan is het minder geschikt. Groet, Siem Haffmans (CIRCO trainer)

19 July 2018 09:24
Monique Dickhaut
Monique Dickhaut

Beste lezer, kan dit ook iets zijn voor mij? Ik verzamel restmaterialen (voornamelijk) gordijnstof en behang uit de woonbranche. Daarvan ontwerp en maak ik nieuwe producten. Wat voor mij de grootste uitdaging op dit moment is zijn verkoopplekken en afnemers. Creatieve en hartelijke groet, Monique

18 July 2018 21:09