Sessie wijkuitvoeringsplannen

04 November 2019 - 16 January 2020, 08:30 - 17:00. Kulturhus Holten, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten

Summary
Aan de slag met een wijkuitvoeringsplan.
Sessie wijkuitvoeringsplannen
event
event-icon-white-v3.png

04 November 2019 - 16 January 2020 08:30 - 17:00

Heeft uw gemeente wijken die voor 2030 van het aardgas gaan? Doe dan mee aan de tweedaagse werksessie wijkuitvoeringsplannen op maandag 4 november en donderdag 16 januari. Ga samen met (landelijke) experts en andere gemeenten aan de slag met uw wijkuitvoeringsplan. 

  

Aanmelden

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor Overijsselse gemeenten die stappen willen zetten met hun wijkuitvoeringsplan. Het maakt niet uit of u nog van start moet of al gevorderd bent. U werkt samen met gemeenten die net zo ver zijn en zo helpt u elkaar verder. Aan het eind heeft u flinke stappen gezet naar een uitvoeringsplan.

Programma

De werksessie bestaat uit twee dagen. Op 4 november werkt u met experts en andere gemeenten aan de financiële paragraaf, participatieaanpak, risicoanalyse en technische oplossingen. U maakt een begin of optimaliseert het plan dat u al heeft.  De 2e dag, 16 januari, staat in het teken van intervisie. U heeft in de tussentijd verder gewerkt aan uw wijkuitvoeringsplan. U presenteert deze en de andere gemeenten en de experts bevragen u hierop. Hiermee kunt u uw plan aanscherpen.

Kennisworkshops 4 november

Warmte oplossing en financiering

U heeft een wijk bepaald om een WUP voor te gaan opstellen. Daarvoor heeft u inmiddels de dominantie techniek voor duurzame warmte gekozen. Maar uw wijk is divers, met verschillende woningen, gebruikers en eigenaren met verschillende behoeftes en gebouwkenmerken. Hoe gaat u verder met uw keuze? Welke stappen moet u zetten om deze uiteindelijk te realiseren en voor de eindgebruiker en de samenleving betaalbaar te houden? Hoe zie je gevolgen voor bepaalde techniekkeuzes terug in de betaalbaarheid en de financiële risico’s?

Participatie - Samenwerken met bewoners in de warmtetransitie
We nemen je mee in een participatiestappenplan op hoofdlijnen, en gaan samen met jullie op zoek naar handige instrumenten in de verschillende fasen van participatie in de warmtetransitie. Daarbij maken we gebruik van jullie eigen ervaringen maar nemen we ook onze eigen gereedschapskoffer mee. En, niet onbelangrijk, je hebt zelf als mens een groot aandeel in het succes van participatie, ook daar kijken we naar.

Ruimtelijke inpassing

In de workshop ruimtelijke inpassing geven we inzicht in de ruimtelijke consequenties van de verschillende oplossingen voor de warmtetransitie in de wijk. Waar moet je rekening mee houden in zowel bovengrond alsook in de ondergrond? Voor welke keuzes kom je te staan? Welke meekoppelkansen zijn er en kunnen meerwaarde leveren voor je wijkuitvoeringsplan?

Organisatie van Warmtenetten

In de workshop organisatie van warmtenetten verkennen we als eerste alle betrokken stakeholders in het speelveld. Dat zijn er nogal wat! Vanuit een analyse van de huidige kaders die wet- en regelgeving ons biedt verkennen we vervolgens de meest voorkomende marktordeningsmodellen met hun voor- en nadelen. Vanuit vier invalshoeken (gemeente, maatschappelijk middenveld en bewoners, markt) verkennen we vervolgens rol, positie en mogelijkheden om de ontwikkeling van een warmtenet slim en met elkaar te organiseren.

 
Proeftuin Aardgasvrije Wijken

De werksessie helpt ook bij een eventuele aanvraag voor de tweede tranche van de proeftuin aardgasvrije wijken. Die is open van half september tot maart 2020. BZK is tijdens de eerste dag aanwezig om hier meer over te vertellen.

Praktische informatie

Wanneer: maandag 4 november en 16 januari.
Start: 9.00 uur (inloop vanaf 8.30 uur). Einde: 17.00 uur met daarna een drankje.

Waar: Kulturhus Holten, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten

Voor wie? Gemeenten die stappen willen zetten met hun wijkuitvoeringsplan. Het maakt niet uit of u nog van start moet of al gevorderd bent.

Door wie? De sessie wordt georganiseerd vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel in samenwerking met het nationaal expertisecentrum warmte.  

Meer informatie en aanmelden

Werkt u bij een Overijsselse gemeente en wilt u meedoen met de tweedaagse werksessie? Meld uw gemeente dan z.s.m. aan . We ontvangen graag per gemeente één aanmelding. Bij aanmelding stellen wij u enkele vragen over de wijk waarvoor u tijdens de sessie het wijkuitvoeringsplan gaat maken. Die gebruiken we om de sessie zo goed mogelijk in te richten. Ook horen we graag met welke medewerkers uw gemeente aan de sessie deelneemt. 

Heeft u nog vragen over deze werksessie dan kunt u contact opnemen met Kim Hofhuis, via e-mailadres k.hofhuis@overijssel.nl of telefoonnummer 06-46382170.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this event?