Afvalregistratie als eerste stap op weg naar een zero waste bouwplaats

Afvalregistratie als eerste stap op weg naar een zero waste bouwplaats
library

De meeste bouwgroepen weten hoeveel containers afval zij afvoeren van de bouwplaats naar de afvalverwerker. De oorsprong van het bouwafval in kaart brengen is vaak nog een uitdaging. Een uitvoerder een beknopte afvalregistratie laten bijhouden, kan de oplossing zijn.

De praktijk

Aan de hand van een afvalregistratie kan de uitvoerder de afvalscheiding beter begeleiden. Hierdoor kan de uitvoerder controleren of het afval volgens de planning en begroting verloopt. Onderdelen van een registratie kunnen zijn: bonnummer, soort container, inhoud, datum afvoer, controle van inhoud en aanvullende opmerkingen. De afvalregistratie van vooral kleine projecten geeft direct meer inzicht in de oorsprong van het afval in de container. De uitvoerder ziet namelijk meteen het verband tussen werkzaamheden op de bouwplaats en het afval in de container.

Eerste stap naar zero waste

Het gebruik van afvalregistratie maakt de uitvoerder meer bewust van de hoeveelheden en soorten afval die ontstaan op een bouwplaats. Het verkregen inzicht draagt bij aan verbetering van afvalscheiding, een belangrijke stap richting een zero waste bedrijfsvoering. Uit een registratie kan bovendien blijken dat er uitzonderlijk veel puin is afgevoerd. Aan de hand hiervan kan de uitvoerder nieuwe afspraken maken, met onder andere medewerkers en onderaannemers, om uiteindelijk meer bewustzijn te creëren op de bouwplaats als het gaat om de productie en scheiding van afval.

Financiële voordelen

Het registreren van afval kan kosten besparen. Een afvalregistratie leidt namelijk tot meer inzicht in de hoeveelheid en soorten afval en een uitvoerder kan daardoor beter controleren of het afvalvervoer volgens de planning en begroting verloopt. Op deze manier kan de uitvoerder op tijd ingrijpen als er meer afval is geproduceerd dan verwacht en maatregelen nemen. Bovendien stimuleert de afvalregistratie dat uitvoerders bewuster gaan nadenken over de hoeveelheden afval en de herkomst hiervan. Afvalpreventie wordt op deze manier gestimuleerd.

Bron: Stichting Bouwresearch en Stichting Stimular

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/46b5d1ca4238cef20c0832e4ff60e0d1_large.jpg
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?