‘And the winner of the CIRCO Circular Design Challenge 2016 is…’

‘And the winner of the CIRCO Circular Design Challenge 2016 is…’
library

Na maanden van hard werken presenteerden de design studenten hun eindproducten tijdens de Dutch Design Week 2016. De uitdaging: herontwerp een bestaand consumentenproduct.

Dutch Design Week

Op 27 oktober presenteerden de design studenten hun concepten tijdens de Dutch Design Week 2016 op het DRIVE Design Research and Innovation Festival van CLICKNL. Tijdens dit programma (‘Circular works’) hebben bedrijven en ontwerpers hun ervaringen gedeeld over de manier waarop een circulaire design aanpak voor hen werkt en wat volgende uitdagingen zijn. Gedurende de sessies die volgden zijn de aanwezige ontwerpers, bedrijven, onderzoekers, beleidsmakers hier verder mee aan de slag gegaan.

Challenge

De studenten zijn al een tijd bezig met hun onderzoek en eigen concepten voor de CIRCO Circular Design Challenge. Hierbij zijn ze gecoacht door professionals op het gebied van product-, service- en business design. Tijdens de DRIVE dag vonden de eindpresentaties plaats en werd de winnaar gekozen door de jury én de bezoekers. Het resultaat: negen inspirerende concepten die laten zien hoe een circulair product eruit kan zien.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/167c15402c0d6a86080d0261a5d88edf_large.jpg

Jury

De jury, samengesteld op grond van ervaring en kennis over circulair ontwerpen en ondernemen, had de taak het beste circulaire ontwerp te kiezen uit de negen concepten. Elk jurylid heeft tijdens de jurering op basis van eigen expertise aandacht gegeven aan een bepaald aspect.

Jurylid Marcel Zwiers van Service Design bureau 31Volts geeft aan: ‘bij circulaire economie moet je als ontwerper voorbij het product kunnen kijken’. Gerrit Bruggeman, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Dutch Design Foundation: ‘het gaat eigenlijk over een circulaire maatschappij: er moet bij het ontwerpen nagedacht worden over de impact op het milieu, maar ook over de impact op economisch en sociaal vlak. Van belang is dat we veilige producten eindeloos kunnen laten circuleren in plaats van het principe: take, make, waste.’ Marcel den Hollander, onderzoeker bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft vult hierop aan: ‘Circulaire economie betekent Good design and Good business’.

Gerrit Bruggeman: ‘Alle studenten zijn bezig geweest om iets nieuws neer te zetten. Het zijn allemaal producten met een brede toepasbaarheid. Hierdoor hebben ze veel potentieel om impact te hebben op de wereld’. Bij het beoordelen van de concepten viel Marcel Zwiers op: ‘we vieren niet meer alleen de schoonheid van het product, maar ook de rol die het speelt in het leven van de mensen. Het is hierbij mooi om te zien dat er ontwerpers zijn die het belangrijk vinden om iets te doen dat voorbij hun eigen ego gaat’.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ff5833f16439e0f35e6f1624250513bd_large.jpg

And the winner is…

De winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs was Conrado Bergemann uit Brazilië studerend aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn ontwerpuitdaging was om een serie van modulaire, slimme motoren te ontwerpen die eenvoudig in elkaar passen om daarmee zelf gemakkelijk elektrische motoren te maken voor persoonlijke gebruik, kleine bedrijven of voor het oplossen van unieke problemen.

Conrado vertelt: ‘This challenge gave me an overall view of what circular economy entails and how a good business plan works. I begin to see now how the industry works in a broader perspective and how a product needs to be designed to achieve a circular economy. I learned a lot!’  Op de vraag wat circulaire economie voor hem betekent: ‘It will reoccur in future design and challenge the current form. You can’t just experience this and walk away from it. Circular economy has many advantages over a linear system in which we damage our surroundings. It is definitely a different way of thinking which challenged me. However, I like to think behind the solutions, going further than that.’ Conrado sluit af: ‘It was a fun project to work for. I signed up the last minute and gave my idea a chance. Turned out the idea had a chance!’  

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/9984aa17e5514da86250dc63164b5506_large.jpg Voor alle concepten van de studenten uit 2015 en 2016

Verdere foto impressie van deze dag:

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/da1719547e57991af94d75e1a73ebac2_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/334c83d4b6f01ac75a5aa72ede23a4b1_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/026f4962d2d5dd7f5bd0091f4b56118c_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/3919b886792e0e8d1dba1033e3b4b5bf_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/00e7257a8892f20db18aad01c8ea453b_large.jpg

Fotografie: Chantal Bekker

Read more
There are no matches yet. Match to this library

Do you want to comment on this library-item?