Bestaande ideeën omgegooid:

Bestaande ideeën omgegooid:
library

Grondstoffen en afval zijn in veel gevallen hetzelfde, Alleen moet je dit als bedrijf wel inzien en hier iets mee willen. Weelec maakt zelfs business van afval. Dit is het doel van de circulaire economie. Omdat dit begrip nogal abstract is, heeft de Ellen MacArthur Foundation een begrijpelijke animatie gemaakt.

Nieuwe manieren

In ‘Re-thinking Progress: The Circular Economy’ laat deze stichting met een eenvoudige animatie zien wat circulaire economie is, waarom het nodig is en wat voor manieren van werken erbij horen. De video begint bij het begin: de natuurlijke levende systemen op aarde. Uit de animatie blijkt dat wij mensen een onnatuurlijke manier van consumeren hebben ontwikkeld. In de natuur worden planten en dieren die sterven weer voedingsstoffen voor andere planten en dieren terwijl wij producten als telefoons en koelkasten laten ‘sterven’ en daarmee voor afval zorgen. “We nemen, we maken en we gooien weg” klinkt het.

Goed voor de lange termijn

Omdat we op lange termijn geen grondstoffen kunnen blijven winnen uit natuurlijke bronnen en giftig afval niet eindeloos kunnen blijven produceren, moeten we kijken naar andere manieren om te produceren en consumeren. Eén van de manieren om kapitaal te kunnen halen uit afval is composteerbare materialen gebruiken bij het maken van producten, onderdelen en verpakkingen. Mobieltjes, koelkasten en wasmachines zijn niet biologisch afbreekbaar. Door deze apparaten anders te ontwerpen, kunnen de losse onderdelen ervan uit elkaar gehaald en geregenereerd worden. Nog een oplossing is het herzien van eigendom waar het gebruiken van technologieën van fabrikanten onder verstaan wordt. En als producten na hun levensduur weer terug keren bij de maken, dan kunnen deze de materialen opnieuw gebruiken.

Samen in een systeem

Volgens de Ellen MacArthur Foundation die de video maakte zijn er al bedrijven die net als Weelec met deze manieren werken. “ Weelec heeft als missie om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een circulaire economie in Nederland. Circulariteit neemt dan ook een sleutelpositie in binnen onze organisatie.” zegt Bo Smits van Weelec. Omdat circulaire economie niet draait om individuele bedrijven en producten is het van belang dat alle bedrijven die onze infrastructuur en economie vormen gaan samenwerken. “We kunnen onze toekomst heroverwegen en  herontwerpen.” luidt het aan het einde van de video.

Read more
There are no matches yet. Match to this library

Do you want to comment on this library-item?