Blog: tweedehands textiel (ver)kopen als bedrijf

Summary
Tweedehands spullen (ver)kopen is een ideale manier van duurzaam ondernemen.
Blog: tweedehands textiel (ver)kopen als bedrijf
library

Tweedehands spullen (ver)kopen is een ideale manier van duurzaam ondernemen. Je hebt geen idee wat je nog allemaal van oude textiel zoals jassen en lampen kunt maken, of wie er nog blij kunnen worden van deze spullen die bedrijven (soms) als afval beschouwen.

Inzamelen

Dagelijks worden er chauffeurs op pad gestuurd om textiel (kleding, schoenen en accessoires) in te zamelen. Per jaar wordt er rond de 23,5 miljoen kilo textiel opgehaald bij onder andere bedrijven, winkeliers en huis-aan-huis verzamelingen. Ook kunnen bedrijven door middel van bedrijfsdonaties in de vorm van kleding meedoen met een circulaire economie.

Een deel van de ingezamelde kleding wordt geschonken aan goede doelen en projecten voor een betere balans tussen mens, milieu en meerwaarde. Sympany+ heeft projecten in India en verschillende landen in Afrika. In de armste regio's van Afrika worden deze waardevolle kledingstukken uitgedeeld aan lokale ontwikkelingsprojecten. Zo zorgen de lokale ontwikkelingsorganisaties voor een eigen bron van inkomsten en krijgen honderden mensen de mogelijkheid om te werken.

Vervuiling

De productie van spullen zoals kleding draagt ook aan de vervuiling van de aarde, zodat op lange termijn de verandering van het gemiddelde klimaat over een bepaalde periode stijgt; ofwel klimaatverandering. Veel shirtjes van bijvoorbeeld H&M zijn gemaakt om maar een korte tijd mee te gaan, zodat consumenten daarna weer iets nieuws kopen. Wanneer consumenten bij de tweedehands winkel kopen, geven zij een kledingstuk als het ware een nieuw leven. Dit zorgt ervoor dat een fabriek in Azië weer iets minder CO2 en andere broeikasgassen uitstoot.

Als elk bedrijf zijn oude (maar nog bruikbare) spullen zou inleveren, zou het een enorme impact op het milieu hebben. De hoeveelheid afval zou veel minder worden en de stortplaatsen leger. Door spullen te verkopen help je ook gezinnen met een beperkt budget, die zich geen nieuwe spullen kunnen veroorloven. Er zitten een hoop voordelen aan het kopen en verkopen van tweedehands spullen.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?