Bouwbedrijven zetten schouders onder online matchmaker richting circulaire bouweconomie

Summary
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft in samenwerking met het bouwbedrijf BESIX, Vlaanderen Circulair en deelmarktplaats FLOOW2 onlangs het online deelplatform Werflink gelanceerd.
Bouwbedrijven zetten schouders onder online matchmaker richting circulaire bouweconomie
library

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft in samenwerking met het bouwbedrijf BESIX, Vlaanderen Circulair en deelmarktplaats FLOOW2 onlangs het online deelplatform Werflink gelanceerd. Bouwbedrijven in heel België kunnen nu ongebruikt bouwmaterieel, materiaaloverschotten en vrachtruimte optimaal op elkaar afstemmen via www.werflink.be.

Het basisidee van dit initiatief is om vraag en aanbod te matchen tussen bedrijven en werven uit eenzelfde regio om onnodig transport te vermijden. Bouwbedrijven met overtollige materialen op hun werven of machines die tijdelijk stilstaan of met beschikbare vrachtruimte kunnen op die manier gelinkt worden aan aannemers die er naar op zoek zijn. Beide hoeven enkel en eenvoudigweg een account aan te maken om hun aanbod of vraag kenbaar te maken. Vervolgens kunnen de bouwbedrijven advertenties plaatsen of er op reageren om ten slotte veilig en snel onderling de transactie af te handelen.

Het idee is dat bouwbedrijven in België hiermee starten, maar het platform staat open voor Nederlandse bouwbedrijven die graag willen deelnemen. Het dient als voorbeeld voor de Nederlandse bouwsector.

Voordelen

De voordelen van het systeem zijn drieledig:

  • Financieel: kostenbesparing door tijdelijk inhuren of lenen van materieel in plaats van nieuw te kopen en realisatie van extra omzet door materieel en diensten tijdelijk te verhuren of te verkopen aan collega-bouwbedrijven.
  • Duurzaam: efficiënt gebruik van bestaande producten en materialen leidt tot minder nieuwaanschaf, minder nieuwe productie en daarmee minder verspilling  van grondstoffen en energie.
  • Sociaal: Gezamenlijk gebruik van materieel, faciliteiten en diensten op lokaal niveau stimuleert een cultuur van lokale samenwerking en verbinding.
https://www.circulairondernemen.nl/uploads/e1245a124d7960fa5407e739c9477de5_large.png

Pilotproject 

Omdat we niet over een nacht ijs gaan en streven naar een degelijk instrument dat wordt gedragen door de hele sector, starten we met een pilotproject dat zal duren tot en met juni 2019. Die periode maakt het onder meer mogelijk om in een doorgedreven testfase nabijgelegen werven en de beschikbare middelen te koppelen en te monitoren. Intussen hebben bijna dertig geïnteresseerde partners zich aangemeld. Het gaat zowel om grotere bouwbedrijven als om kleinere aannemers afkomstig uit uiteenlopende bouwspecialisaties zoals de isolatiesector, sanitair, algemene aannemers enzovoort. Naarmate de deelnemende bedrijven ervaringen opbouwen in dit gloednieuwe concept zal het aantal deelnemende aannemers en bouwbedrijven een hoge vlucht kunnen nemen. 

"Werflink is opnieuw een stap voorwaarts om het circulaire karakter van de bouwsector in ons land naar een hoger niveau te tillen. Naast het hergebruik van afvalstromen waarop we al lange tijd inzetten, hebben we nu een instrument om als sector de beschikbare materialen en materieel nog efficienter in te zetten. Het gaat immers om een initiatief dat op Belgisch niveau wordt opgezet maar met een focus op een intensere wisselwerking tussen werkzaamheden op lokaal niveau. Met besparingen in productie en transport als gevolg", aldus Marc Dillen, directeur-generaal van VCB.     

"Werflink is het eerste deelplatform voor de bouwsector in de wereld. Het is een excellent voorbeeld van hoe bedrijven, belangenorganisaties en lokale besturen door samenwerking, te delen en te verbinden, bergen kunnen verzetten op weg naar een circulaire economie. Het team van FLOOW2 is vanzelfsprekend super trots dat zij dit mede mogelijk mag maken." - Kim Tjoa, Co-Founder FLOOW2. 

“BESIX lanceerde recent haar toekomstvisie 'BESIX FORWARD': Wij zien onze rol in de samenleving om economische, sociale en ecologische vooruitgang te stimuleren en om te streven naar een betere kwaliteit van leven voor mensen. Ons doel: uitblinken in het creeren van duurzame oplossingen voor een betere wereld. Voor BESIX is duurzaamheid dus een aspect van maatschappelijk ondernemen en daar staat het management hier volledig achter." – Erwin Dresen, Hoofd Inkoop BESIX.

Geïnteresseerde bouwbedrijven en aannemers vinden meer info en kunnen zich registreren om nu al deel te nemen via www.werflink.be.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?