CaffeInk: “Heb je er ooit bij stilgestaan dat we slechts 0,2% van de koffievrucht gebruiken?”

Summary
Een interview met CaffeInk
CaffeInk: “Heb je er ooit bij stilgestaan dat we slechts 0,2% van de koffievrucht gebruiken?”
library

De Week van de Circulaire Economie komt eraan. Hèt moment om projecten uit te lichten. CaffeInk maakt bijvoorbeeld biomateriaal uit koffiedik zodat iedereen op een circulaire manier van koffie kan genieten. We stelden co-founder Josephine Nijstad wat vragen:

Met welke vorm van circulair ondernemen zijn jullie aan de slag?
Wij geven koffiedik een tweede leven. Dat doen wij door koffie-olie en koffie-kleurstoffen terug te winnen uit koffiedik en van wat er over blijft maken we een biomateriaal. Zo maken wij slim gebruik van een organische reststroom en kan iedereen op een circulaire manier genieten van een kopje koffie.
 

Wat was voor jou de reden om te starten met circulair ondernemen?
Waar zouden wij zijn zonder onze dagelijkse dosis cafeïne? Of zonder dat tussendoor momentje met collega's? Heb je er ooit bij stilgestaan dat we slechts 0,2% van de koffievrucht gebruiken om koffie van te zetten en dat 99,8% van de boon in de prullenbak verdwijnt? Zonde, want zoveel waarde gaat verloren! Reden genoeg dus, voor Spaak Circular Solutions en CaffeInk om de handen ineen te slaan en een bio-raffinaderij voor koffiedik te ontwikkelen!
 

Waar ben je trots op?
We willen bijdragen aan een nieuw koffie ecosysteem. Hierbij staat effectief grondstofgebruik en waarde verdeling in de keten centraal. We zien het als een groot succes wanneer bedrijven afspraken durven te maken met elkaar om de keten structureel en op circulaire wijze te herinrichten. Dat vraagt om vertrouwen. Wij werken er hard voor om wat eerst afval was, waarde te geven die verdeeld kan worden over de keten. Zo zitten we met diverse partijen aan tafel uiteenlopend van de koffiebranders tot afvalwerverkers, en van de cosmetica industrie tot de inktmarkt.
 

Wat heb je geleerd?
Als start-up wil je graag snel stappen zetten en door de kleine omvang ben je heel flexibel. Partijen waarmee we samenwerken bestaan vaak al langer. Een voordeel is dat die partijen vaak veel kennis hebben, waar we dankbaar gebruik van maken, maar ze kampen ook met veel ingeslopen routinematigheden en hiërarchie, waardoor processen vaak lang duren. Een beetje geduld kweken kan daarom geen kwaad. Aan de andere kant moet je ook niet inleveren op ambitie.  
 

De Week van de Circulaire Economie is van 3 t/m 7 februari 2020. Meer weten? Ga naar de website.
 

Meer lezen over CaffeInk? Bekijk de website.
Bekijk ook de website van 
Spaak Circular Solutions B.V. 

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?