Circulair bouwen: Van materialen oogsten tot spijkers trekken

Summary
Sinds januari 2017 is het ontwerp- en bouwteam van Het Hof bezig met het voorbereiden van de bouw. Hoe upcyclen we materiaal en zorgen we voor hoogwaardig hergebruik?
Circulair bouwen: Van materialen oogsten tot spijkers trekken
library

Sinds januari 2017 is het ontwerp- en bouwteam van Het Hof bezig met het voorbereiden van de bouw. Hoe upcyclen we materiaal en zorgen we voor hoogwaardig hergebruik?

Wil je de circulaire bouw van Het Hof van dichtbij meemaken? Kom 24 augustus naar onze Hofsafari: https://www.eventbrite.nl/d/utrecht--utrecht/hof-van-cartesius/

Een expert in upcycling

Sinds januari 2017 is het ontwerp- en bouwteam van Het Hof bezig met het voorbereiden van de bouw. Hoe upcyclen we materiaal en zorgen we voor hoogwaardig hergebruik? Sinds januari hebben we hiervoor een Upcycle Expert aangesteld: Vincent Schoutsen. Vincent Schoutsen is lid van het Uitvindersgilde en heeft veel ervaring met het bouwen met gebruikte of b-keus materialen. Maar waar begin je dan?

Online en offline jutten

We begonnen met het online jutten: veel tweedehands materialen vonden we via de Oogstkaart van SuperUse, Marktplaats, Google, Veilingsites, en sites als Gebruiktebouwmaterialen.com. Vincent kent hun aanbod inmiddels uit zijn hoofd.

Offline kregen we veel aanbod uit ons steeds maar groeiende netwerk, en met name partijen die de stap naar circulair slopen en bouwen willen maken: New Horizon, SUEZ, Desko en BOOT zochten met ons mee. Aan aanbod is er geen tekort! Maar is het ook geschikt?

Een prachtig aanbod aan binnenwanden bleek na een ritje naar Noord Holland van karton en daarmee ongeschikt. Ook de partij houten balken die rechtstreeks uit een slooppand bij ons in Werkspoorkwartier werden afgeleverd, getipt door Boot en geleverd door SUEZ, bevatten zoveel spijkers dat het ons 7 dagen ‘spijker trekken’  kostte. Dat doen we dus niet meer. We bestellen nu alles bij gebruiktebouwmaterialen.com, want die leveren alles “spijkervrij” op locatie af.

Ontwerp vs. materiaal

Het architectonische ontwerp van Het Hof is door RHAW Architecture en Charlotte Ernst  eenvoudig en puur gehouden, met zo min mogelijk afwerkingen. Hiermee kon Vincent vrij gericht op zoek naar materialen in standaard afmetingen en uitvoeringen. Op momenten dat dit net niet uit kwam, vroeg onze Upcycle Expert om een aanpassing in het ontwerp. Dat klinkt als een geolied proces maar was dat zeker niet. Ontwerper, constructeur en bouwers hebben in dit proces heel veel flexibiliteit getoond.

Gebruikte bouwmaterialen zijn niet altijd beschikbaar. Een grote opslag voor de gebruikte bouwmaterialen was bittere noodzaak om de bouw goed te kunnen voorbereiden. Wij hadden het geluk dat Overvecht Vastgoed – onze investeerder- op 1 km afstand een lege loods van 175m lang in eigendom had welke zal worden herontwikkeld. Deze voormalige Werkspoorfabriek is inmiddels niet meer zo leeg, maar staat halfvol met materiaal voor Het Hof. Materiaal dat wordt getransporteerd naar de bouwplaats op het moment van gebruik.

Zelf oogsten

De mooiste ervaring tot nu toe was toch wel het zelf oogsten van afbouwmateriaal uit een pand in Den Bosch. Een aanbod van pionier in het circulair slopen New Horizon. Met schroevendraaiers, 4 vrijwilligers en hulp van Erwin Baars zelf is in één ochtend allerlei afbouwmateriaal voor Het Hof verzameld: van kabelgoten, tot wc-deuren en hang-en sluitwerk, allemaal zelf geoogst en gedoneerd door de nieuwe partner van het Hof: New Horzion!

Wat mag vs. wat kan

“Bij het verzamelen van circulair materiaal verwachten we dat jullie materiaal ter goedkeuring voorleggen aan de Gemeente” stond er in onze omgevingsvergunning. Dat was voor Het Hof een onmogelijke opgave. Immers, een partij die we vandaag aangeboden krijgen, kan morgen al afgevoerd worden naar een afvalverwerkingsstation. Afstemming met de Gemeente over aankoop van materiaal past niet in een circulair bouwproces. Na overleg met de Gemeente Utrecht bleek vooral dat we moesten “voldoen aan de nieuwbouweisen met de toepassing van gebruikt materiaal”. Dát is voor ons geen probleem: we hadden met deze eis in ons achterhoofd de meeste materialen al aangeschaft.

Hoe zet je spoorrails uit het Werkspoorkwartier in tijdens de bouw van een paviljoen? Geen idee, maar daar komen we vast wel uit. Circulair bouwen is nog steeds pionieren!

Meer weten over circulair bouwen? Schrijf je in voor onze Hofsafari op 24 augustus en we nemen je mee langs de opslag en de bouwplaats om je meer te vertellen!

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/f61b2b5f677609e6c624315040cce13b_large.jpg
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?

Bas Luiting
Bas Luiting

Bianca, voor een dagje inspiratie ben je op 10 - 10 - 2017 welkom op Plug in City, 1 van de 20 genomineerde 'best circulaire werkomgevingen van Nederland'. Veel urban mining, design , architectuur ... past helmaal in jullie straatje! Leidingstraat 30 Strijp-S Eindhoven zie: http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten/activiteit.php?ID=2342

26 August 2017 18:37
Iris Carolina de Roos - de Gruijter
Iris Carolina de Roos - de Gruijter

Dank je wel voor deze inspirerende update Bianca! Misschien is het ook interessant om eens met Bas Luiting en Michel Baars te praten (mochten jullie elkaar nog niet kennen, leggen wij graag een linkje). Succes met de vervolgstappen.

14 August 2017 09:36