Circulair heeft de toekomst! Maar vergeet het verleden niet…

Circulair heeft de toekomst! Maar vergeet het verleden niet…
library

In de kringen waarin ik mij regelmatig bevind, is er veel energie en enthousiasme voor de transitie naar een nieuwe, meer circulaire toekomst. En die mensen zijn zeker niet alleen maar idealisten! Wel maak ik me zorgen over hoe lang het nog duurt voordat er meer eenduidig wordt gesproken over de circulaire economie.

Want complex is het zeker. Pak maar eens een wasknijper en probeer daar een circulaire variant op te ontwikkelen. Bij Copper8 ontmoeten we regelmatig ondernemers die tegen dit soort uitdagingen aanlopen. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Giftige stoffen? Levensduur? De energie die het kostte om hem te maken? Het snijafval? Een retourmogelijkheid? Een leasecontract? De dienst 'knijpen'? Toegezegde upcycling naar een potlood? Een grondstoffenpaspoort? Ketensamenwerking? Allemaal interessante aspecten, maar niet bij elk product even relevant.

Bestaande afvalberg

In dit stuk zal ik niet alle antwoorden op bovenstaande vragen weggeven. Die inzichten volgen in latere blogs. Nu wil ik eerst ingaan op een aspect dat soms veel aandacht krijgt en soms niet. Ik bedoel: de afvalberg waar we al mee te maken hebben, reststromen die we thuis en op het werk dagelijks afdanken. Zoals resthout waarmee we prima uit de voeten kunnen bij het maken van een wasknijper. Dat noemen we ‘circulair van het verleden naar het heden’ of nog beter; ‘circulair van het verleden naar de toekomst’.

Vaak gaat het dan om gebruikmaken van beschikbaar restmateriaal (zoals resthout). Maar steeds vaker gaat het ook om het inzetten van producten of onderdelen daarvan, alleen dan met een andere functie dan die ze oorspronkelijk hadden. Denk bijvoorbeeld aan de fles die een lampenkap wordt of aan de ladder die een boekenplank wordt. Bij het maken van die fles of die ladder is destijds nooit nagedacht waarvoor ze nog meer kunnen worden gebruikt. Dat gebeurt nu pas, met dank aan innovatieve en creatieve geesten. En dat leidt tot nuttige toepassingen die als product ook nog eens best wat waarde vertegenwoordigen.

Recycling en repurpose

Voor de theoretisch ingestoken lezer: hergebruik van (rest)materiaal is eigenlijk recycling, het opnieuw inzetten van een product met een andere functie is repurpose. Beide zijn relatief laagwaardige manieren van hergebruik. Maar dat betekent niet dat we ons nu moeten blindstaren op het maken van het perfecte product voor die perfecte economie.

Laten we vooral ook de kansen van het verleden naar het heden meenemen. En stapsgewijs de economie veranderen en verbeteren. Copper8 helpt ondernemers daarbij. Dus een oproep aan de ontwerpers: kijk ook eens rond wat er allemaal al beschikbaar is. En als je dan echt wilt helpen: denk goed na hoe dat nieuwe product na zijn komende (tweede) leven ook weer goed te demonteren is, dus naar de toekomst toe. Al zal dat bij een lampenkap van wasknijpers waarschijnlijk wel lukken!

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?