Circulair Inkopen wint Green Deal Award 2017

Circulair Inkopen wint Green Deal Award 2017
library

De winnaar van de Green Deal Award 2017 is de Green Deal Circulair Inkopen. Dat werd 30 mei 2017 tijdens de netwerkbijeenkomst in de Mariënhof in Amersfoort bekendgemaakt. De wijze waarop partijen in deze Green Deal gestalte geven aan de circulaire economie is een inspiratie voor alle organisaties die concrete stappen willen zetten richting verduurzaming.

Sinds de ondertekening van de Green Deal in 2013 hebben partijen veel bereikt. Er is een brede samenwerking ontstaan tussen grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Er is veel (van elkaar) geleerd. Én, ondanks dat het inkopen van circulaire producten, niet altijd eenvoudig is omdat toeleveranciers hier vaak nog niet op ingericht zijn, wisten de deelnemers de positieve energie te behouden. Samen vormen zij een brede coalitie die circulair inkopen onder de aandacht brengt.

Circulair wordt mainstream

Daarnaast bleek dat circulaire principes in praktijk gebracht kunnen worden, en zelfs de potentie hebben om mainstream te worden. Bijna tachtig inkooptrajecten zijn door de Green Deal-partijen gestart. Een greep uit de projecten: er werd circulaire bedrijfskleding ingekocht door verschillende bouwbedrijven, kantoormeubilair voor de verkeersleidingspost in Utrecht en het stadskantoor in Wageningen kreeg een circulaire inrichting. Partijen keken daarnaast naar het hergebruik van defensiekleding, maar ook naar de mogelijkheden om producten aan te schaffen met levensduurgarantie of om te betalen voor gebruik in plaats van bezit. En dat zijn slechts een paar voorbeelden.

Spin-offs

Doel was om een breed draagvlak voor circulair inkopen te genereren. En daar zijn de deelnemers goed in geslaagd. Mede doordat een aantal projecten zoals het stadkantoor in Venlo en het hoofdkantoor van Alliander veel aandacht kregen in de landelijke media, willen steeds meer partijen circulariteit verweven in hun inkoopproces. Zo wordt bij het Rijk al het meubilair vanaf 2017 circulair aanbesteed en zijn er spin-offs zoals een groep gemeenten die circulair inkopen in de praktijk brengt. Maar ook internationaal is er belangstelling, zoals in België waar in juni de Vlaamse Green Deal Circulair Aankopen het levenslicht ziet.

Meer informatie

Ben je benieuwd wat de deelnemers hebben bereikt en wil je tips en handvatten hoe jij circulair inkopen gestalte kunt geven? Lees MEERWAARDE, de oogst van 3 jaar green deal circulair inkopen, gepubliceerd door de Green Deal eind 2016. Kijk ook op www.greendeals.nl.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d24624a284a281ee78067e9ff70871b3_large.jpg
Read more