Coalitie Zorgeloos Afval zet de volgende stap

Coalitie Zorgeloos Afval zet de volgende stap
library

Op 12 mei heeft de coalitie Zorgeloos Afval een vervolgbijeenkomst gehouden waarbij zij aan elkaar de voortgang van hun pilotprojecten presenteerden. Ook besprak Freek van Eijk de resultaten van de quickscan die hij deed over vier knelpunten in de pilots.

Inmiddels zijn de pilots van de coalitie Zorgeloos Afval een half jaar aan de gang. Er is veel gebeurd en de coalitieleden stonden te popelen om dit aan elkaar te vertellen. Gedurende de bijeenkomst was er een enthousiaste sfeer want ondanks dat er nog veel moet gebeuren is er ook al veel bereikt! Het gehele verslag met presentaties en foto’s is bijgevoegd onderaan dit artikel.

De middag begon met het verwelkomen van de nieuwe partners Atlantis Handelshuis, Baxter BV, Fresenius, Mauser, Medline en VisionMC. Wij zijn blij met het inspirerende enthousiasme van Cathy van Beek, Raad van Bestuur Radboudumc, zij is sinds kort de ambassadeur van het programma Zorgeloos Afval.

Projectcoördinatoren aan het woord

Simplastic – Herontwerpen van plastic omverpakking

Het doel van dit project is het creëren van een simpele plastic monostroom zodat plastic hoogwaardig hergebruikt kan worden. Binnen dit project is door Circle Economy een Circle scan uitgevoerd. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.  

“Het is voor het eerst dat we een beetje beeld hebben over wat we aan plastic gebruiken”

Recycling van infuuszakken

Het eerste idee was om de cirkel te sluiten en de ingezamelde infuuszakken te gebruiken als materiaal voor nieuwe infuuszakken. Helaas bleek dit toch lastig omdat er hoge eisen zijn aan het materiaal waarvan nieuwe infuuszakken gemaakt worden wat nog niet met gerecycled materiaal te realiseren is. Zo bestaat een infuuszak namelijk uit 3 lagen materiaal omdat er verschillende eigenschappen nodig zijn. Maar er is een verwerker gevonden die de infuuszakken van het Spaarne Gasthuis, Radboudumc, UMC Utrecht en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis tot granulaat wil omzetten. Mits de verschillende merken (en dus materiaalsamenstellingen) apart aangeleverd worden. Dit granulaat kan weer dienen als grondstof voor andere producten.

Duurzame inkoop

Het doel van het project Duurzaam/bewust inkopen is het opstellen van een set regels om leveranciers uit te dagen duurzame producten te leveren. Dit vergt veel overleg, het is belangrijk de juiste mensen bij elkaar te krijgen. Binnen deze pilot zijn er dan ook verschillende gesprekken gaande en zal er binnenkort een ronde tafel plaatsvinden waarin inkopers met leveranciers in overleg gaan.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d3f6c33b4f846f6c4b3fa5dedd98f2ef_large.png

Circulair labelen van producten

Er bestaat een energielabel en een verwijderingsbijdrage, als we verder bouwen op die ideeën komen we uit op een circulair label. Het doel van dit label is door middel van een code aan te geven hoe duurzaam het product (geproduceerd) is. De producent van een minder duurzaam geproduceerd product betaalt een toeslag. Met deze pot geld wordt ondersteuning geleverd voor de ontwikkeling van circulaire producten.

SZA-bak

Na de eerste bespreking kwam de pilotgroep tot de conclusie: De SZA-bak zal moeten blijven, er blijven gevaarlijke materialen die weggegooid moeten worden. Daarom zullen er nu twee trajecten volgen.

Wat moet wel en niet in de bak? Eind juni gaat de groep met regelgevers om tafel om te kijken of het nog klopt wat er nu allemaal verplicht in de SZA-bak moet, zodat er uiteindelijk minder in de bak terecht komt. Ook gaat er gekeken worden of de bak van ander materiaal gemaakt kan worden.

Producent van medische afvalvaten, Mauser, is aangeschoven bij de SZA-bak pilot. Samen met Suez zijn zij gestart met het maken van een SZA-bak van gerecycled materiaal. Suez heeft materiaal specificaties bij Mauser opgevraagd en vervolgens plastic afval in granulaatvorm aan Mauser geleverd. Daarvan heeft Mauser vaten gemaakt. Het huidig geleverde materiaal is nog niet geschikt, de specificaties zijn aangepast en er volgt nog een nieuwe test.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/a04d5cee1bfa47932c32df7f1888e086_large.png

Belemmeringen in zorginnovatie

Freek van Eijk is gevraagd om een aantal knelpunten binnen de pilot projecten verder te onderzoeken. Eerst gaf hij een introductie over welke type knelpunten er zijn:

 • Institutioneel
 • cultureel
 • beleid & regelgeving
 • toegang tot financiering
 • kennis & technologie
   

Vier knelpunten binnen de coalitie Zorgeloos afval
 

 • Mag de SZA-bak ook uit biobased materiaal of recyclaat bestaan?
 • Waarom wordt bedrijfsafval van een ziekenhuis anders behandeld dan gewoon bedrijfsafval? Wetgeving of gevoel?
 • Wet/regelgeving t.a.v. het gebruik van gerecyclede kunststof voor de productie van medische disposables en verpakkingen van steriele materialen
 • Er blijkt een normering in Nederland te zijn dat steriele materialen in 3 lagen verpakt moeten worden. In andere landen, zoals Duitsland, is dat 2 lagen. Waarom is dit en hoe kunnen we dit veranderen?

Bekijk het gehele verslag: pdf bijgevoegd.

Presentatie Freek van Eijk Verslag bijeenkomst 12 mei 2016
Read more
There are no matches yet. Match to this library

Do you want to comment on this library-item?