De circulaire economie van kunststof

Summary
Kunststofkringloop.nl zorgt ervoor dat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan door kunststof te hergebruiken
De circulaire economie van kunststof
library

De toepassingen van kunststof zijn oneindig. Een nadeel is dat het materiaal bijna uitsluitend van primaire grondstoffen (olie, gas) gemaakt is. Inzameling en recycling nog in de kinderschoenen en is er vooral sprake van downcycling. Om de Kunststof kringloop te sluiten staat de industrie voor grote uitdagingen. Kunststofkringloop.nl gaat de uitdaging aan.

Een uitdaging met extra obstakels

De toepassingen van kunststof zijn haast oneindig. We gebruiken kunststof dan ook voor enorm veel dingen. Een nadeel is dan ook dat het materiaal bijna uitsluitend van primaire grondstoffen (olie, gas) gemaakt is. Inzameling en recycling nog in de kinderschoenen en is er bij recycling vooral sprake van downcycling. Eenmaal in het milieu verbrokkelen kunststoffen in oneindig veel kleine deeltjes, maar vergaan nooit. Er zijn veel uitdagingen voor de kunststofsector in de transitie richting de circulaire economie. Meer nog dan in andere industrieën. Met het Ketenakkoord Kunststof Kringloop worden maatschappelijke initiatieven, bedrijven, kennisinstellingen en overheden met elkaar verbonden in een gezamenlijk traject.

Samen op weg naar een circulaire kunststofketen

De leden van het Ketenakkoord hebben zich verzameld op de website Kunststofkringloop.nl. Samen verkennen ze hoe zij en andere spelers uit hun netwerk kunnen versterken en ondersteunen in hun doelstellingen: het oplossen en voorkomen van plastic zwerfvuil en het terughalen van plastic uit het milieu. Daarnaast staat deze site staat vol met nieuws, informatie en evenementen over het thema “de circulaire economie van kunststof".

De eerste resultaten zijn binnen

Inmiddels zijn de eerste resultaten behaald. Zo heeft Vanderlande twee circulaire kunststof producten (TUB en TRAY genaamd) ontworpen die zorgen voor een aanzienlijke milieuwinst. Of neem de samenwerking tussen tapijtfabrikant Interface en Van Gansewinkel waarbij hergebruik en samenwerking en voorbeelden uit de natuur centraal staan (biomimicry). Zoals de folie waarbij met weerhaakjes (afgekeken van een gekko) tapijttegels bij elkaar worden gehouden en geen lijm meer nodig is hiervoor. Het zijn slechts twee van de vele voorbeelden die het Ketenakkoord heeft weten te bereiken. 

Ook geïnteresseerd?

Ook actief en geïnteresseerd in een circulaire kunststofketen? Je kan jouw bedrijf nog aanmelden

Ketenakkoord Kunststof Kringloop
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?