De maritieme sector, waar staan we nu?

De maritieme sector, waar staan we nu?
library

In november 2014 kwam een groep Grensverleggers in de Maritieme sector tot een visie. Projecten werden opgestart. Want de visie klonk mooi. Maar om het in praktijk waar te maken, moest er heel wat gebeuren. Een jaar later is het tijd voor een evaluatie.

"In 2040 onderscheidt de maritieme sector zich op MVO-gedrag en is daarmee het boegbeeld voor een circulaire en sociale wereld”. Dat is de visie van de groep. Dat houdt in: 0% emissies, 0% geluidsoverlast; 100% blije mensen en 100% circulair.

Waar staan we nu? En waar zitten de witte vlekken in onze weg naar die circulaire en sociale wereld?

Met de groep kwamen we tot de conclusie dat het modulaire bouwen en het 100% recyclebaar maken van schepen veel meer de aandacht verdient. Want als je in 2040 een volledig recyclebaar en circulair schip wilt opleveren, moet je vandaag beginnen. Iets wat jachtbouwontwerper Ludo van Well alleen maar kan beamen. “We moeten anders gaan denken en veel grotere stappen maken. Anders halen we het niet", vertelde hij in een eerder interview op Grensverleggers.

Loslaten

Voor de maritieme sector klinkt 2040 nog veilig ver weg. Maar juist die gedachte zorgt voor vertraging. Als we tien jaar gelden een schets hadden gemaakt van de wereld van nu, dan zaten we er heel erg naast. Kijk maar eens naar de invloed van de smartphone of 3D printen. Over die realiteit hadden maar een paar van ons tien jaar geleden vaagjes gedroomd. Innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Dus die beperkingen en ideeën van nu? Gewoon loslaten!

Hoe ziet dat schip er dan uit in 2040? Heel anders dan nu! In ieder geval van hele andere materialen. Misschien zijn tegen die tijd zelfs de ecologische composieten van Ludo van Well alweer achterhaald. Maar dat is geen reden om nu maar stil te blijven staan. MVO Nederland richt daarom een Denktank in. Hoe ziet dat duurzame schip er in 2040 nu echt uit? Zonder de belemmeringen, mogelijkheden en onmogelijkheden van nu. Helemaal out of the box denken.

Lekker blijven dromen, dan komen de mooiste ideeën. En die gaan we uitwerken in de Denktank. Wil je meedoen aan de Denktank, meld je dan bij mij: m.bakker@mvonederland.nl.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?