De Smartphone in een Circulaire Economie

De Smartphone in een Circulaire Economie
library

Steeds meer mensen hebben een smartphone met internet. Hoewel ze, mits goed onderhouden, prima 3 tot 4 jaar mee kunnen, gooien veel mensen ze na 2 jaar weg of in de kast. Een Tweedehands of Refurbished Smartphone met Sim Only is vaak een goedkoper en duurzamer alternatief voor een nieuwe telefoon. Lees in dit artikel waar je op moet letten!

Circulair Smartphone gebruik & Sim Only

Steeds meer mensen hebben een smartphone met internet. Hoewel ze, mits goed onderhouden, prima 3 tot 4 jaar mee kunnen, gooien veel mensen ze na 2 jaar weg of in de kast. Iedereen wil namelijk een nieuwe telefoon, althans, daar is de markt op ingesteld. Gelukkig beseffen echter steeds meer mensen dat het veel duurzamer en voordeliger kan.

Het aanbod van reparatieservices en (prima) refurbished smartphones is de laatste jaren enorm gegroeid. Deze ontwikkeling in combinatie met de opkomst van Sim Only abonnementen verlagen de drempel voor duurzaam en voordelig smartphone gebruik. 

Tweedehands vs Refurbished Smartphone

Bij de term refurbished smartphones denken de meeste mensen aan tweedehands producten. Dit klopt deels, maar hoewel het om tweedehands producten gaat is er wel een belangrijk verschil. Een refurbished smartphone is namelijk volledig nagekeken en schoongemaakt. Onderdelen die aan vervanging toe zijn worden vervangen. Soms kan een refurbished smartphone zelfs als nieuw verkocht worden, omdat het aan zeer strenge kwaliteitseisen moet voldoen. Uiteraard heb je garantie (minimaal 3 maanden) op het gereviseerde product.

Aandachtspunten voor een Tweedehands Smartphone

Het bouwjaar
Achterhaal eerst het bouwjaar door te googlen op de toestelnaam. Een toestel van 0 tot 2 jaar is nog prima. Is de telefoon ouder, dan heeft het toestel vaak verouderde hardware. Hierdoor is de kans op hapering groter en kan het toestel langzamer zijn. Bovendien krijgen oudere smartphones geen software-updates meer. Dit betekent geen beveiligingsupdates en minder goed beveiligd tegen nieuwe virussen en malware.

Duidelijke foto
Het is belangrijk dat het toestel duidelijk op de foto staat. Hier kan je de gebruikssporen van de smartphone op terugvinden. Als het toestel er van buiten nog goed uitziet, wil niet zeggen dat het toestel nog goed werkt. Het geeft wél aan dat de vorige eigenaar zuinig met zijn telefoon omging.

Simlockvrij
Tegenwoordig zijn vrijwel alle telefoons simlockvrij. Simlock betektent dat het toestel met één en dezelfde simkaart werkt.

Hardware
Gebruikte telefoons kunnen een verouderde hardware hebben en minder goed zijn. Door de specificaties te vergelijken, plaats je de hardware van telefoons in perspectief en weet je welke telefoon de snelste is. Dit gaat niet op voor de iPhone. Deze telefoon heeft minder goede specificaties dan Android-modellen, maar is vaak tóch sneller in gebruik. Hoe dat kan? Het besturingssysteem van de iPhone, iOS, is net iets beter op de hardware afgesteld dan bij Android-telefoons het geval is.

Verwisselbare batterij
Na verloopt van tijd verminderd de inhoud van een smartphonebatterij. Hoe ouder de telefoon, hoe sneller deze weer opgeladen dient te worden. Dit kan je voorkomen door de batterij te vervangen. Hiervoor dient het toestel wel een verwisselbare accu te hebben.

Betrouwbare verkoper
Is de verkoper wel betrouwbaar? Controleer dit aan de hand van reviews op Marktplaats of Tweakers. Check wat er over de verkoper wordt gezegd, voordat je het geld overhandigd.

Schoon begin
Mocht je je smartphone gekocht hebben, dan raden wij je aan om eerst het toestel eerst flink schoon te maken. Haal de vuiltjes en vlekjes van de buitenkant. Lees in dit blog alle ins en outs! Zet de telefoon terug naar de fabrieksinstellingen in het instellingenmenu van de smartphone. Dit is te vinden onder ‘Algemeen’ bij de iPhone, ‘Back-up en reset’ bij een Android-smartphone en onder ‘Info’ bij een Windows Phone.

Op welke punten moet je letten bij een Refurbished Smartphone?

Betrouwbaarheid aanbieder
Een betrouwbare aanbieder kiezen is het halve werk. Check daarom of de aanbieder professioneel oogt en of alle contactgegevens duidelijk vermeld staan.

Garantie
De garantietermijn kan verschillen per aanbieder en per telefoon. Er zit over het algemeen minstens 3 maanden garantie op een toestel, maar bij een betrouwbare aanbieder is dit vaak al 12 maanden. Ook krijg je het product in een gesealde doos.

Welke gradatie van refurbishing?
Om meer controle op kwaliteit te hebben zijn er drie gradaties van refurbishing. Hieronder staat wat elke gradatie betekent.

Gradatie A
Telefoon is zo goed als nieuw en toont geen zichtbare sporen van gebruik.
Gradatie B
Telefoon functioneert als nieuw, maar vertoont wel lichte sporen van gebruik.
Gradatie C
Telefoon functioneert redelijk tot matig en vertoont duidelijk zichtbare sporen van gebruik

Meelevering Accesoires
Een betrouwbare aanbieder levert het product in een verpakte doos, inclusief bijbehorende kabels en dergelijken. Vooral bij Iphones is dit een punt van aandacht. De Iphone accessoires zijn gemiddeld duurder dan van andere merken en sommige aanbieders proberen er daarom op te besparen.

Heb je een goede smartphone gevonden? Lees hier dan welk sim-only abonnement bij je past.

Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Mikail Yilmaz

Founder at Repair IT Now

Do you want to comment on this library-item?