E-book: Maak je (ver)bouwproject circulair in 4 stappen

Summary
Modulair. Adaptief. Biobased. Flexibel. Het zijn termen die je in de bouwwereld steeds vaker hoort. In dit e-book word je meegenomen langs de belangrijkste thema's van het circulaire bouwproces.
E-book: Maak je (ver)bouwproject circulair in 4 stappen
library

Modulair. Adaptief. Biobased. Flexibel. Het zijn termen die je in de bouwwereld steeds vaker hoort. We staan aan het begin van een nieuwe manier van bouwen en ontwerpen: van lineair naar circulair. Simpel gezegd betekent circulair bouwen: bouwen op de LEGO-manier. In dit e-book word je meegenomen langs de belangrijkste thema's van het circulaire bouwproces.

Vanaf het begin denk je na over hoe je onderdelen van een gebouw in elkaar schuiven, zodat je ze aan het einde van de rit weer uit elkaar kan halen. Om ze te hergebruiken of terug te geven aan de natuur. En dus niet: naar de afvalstortplaats ('lineair').

Nieuwe vragen

Dat klinkt logisch, maar de praktijk is weerbarstig, vol dilemma's en nieuwe vragen. Want wanneer kies je voor gerecycled staal, recyclebaar beton of een natuurlijk product als hout? En als je een dakpan als dienst afneemt, wie is er dan verantwoordelijk bij lekkage? Daarnaast is überhaupt nog niet bekend wanneer een gebouw 100% circulair te noemen is, dus wanneer ben je als opdrachtgever tevreden? Zoals elk innovatieproces komt het dan aan op een mix van kennisvergaring, samenwerking, transparantie en een goede dosis lef.

Community of Practice Circulair (ver)bouwen

In twee Community of Practices Circulair (ver)bouwen doorliepen 17 organisaties met een bouwopgave afgelopen twee jaar met elkaar dit innovatieproces. In vier sessies van een dag kregen zij de kennis aangereikt die op dit moment aanwezig is. Onder meer TurnToo, RE-Born, Copper8 en de Rabobank deelden hun ervaringen ten aanzien van bouwproces, financieringsvormen, ketensamenwerking en ontwerp- en materiaalkeuzes.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/b0c31ff5ce7b6d3864907f3f9230c509_large.png

In vier stappen circulair (ver)bouwen

De lessen van deze twee trajecten zijn nu gebundeld in een e-book. In vier stappen word je meegenomen langs de belangrijkste thema's van het circulaire bouwproces. Een ideaal handvat voor opdrachtgevers met een (ver) bouwopgave die op zoek zijn naar een meer circulaire aanpak.

Re-Think: Wat is circulair bouwen? En wat betekent het voor mijn bouwproject?
Re-Fund: Welke businessmodellen en financieringsvormen passen bij mijn project?
Re-Design: Welke ontwerpprincipes en materialen zet ik in? Modulair, adaptief, biobased, hergebruikte materialen/producten?
Re-Engineer: Hoe richt ik mijn bouwproces in? Denk aan bouwcoalities, het aanbestedingsproces en contractvormen.

Daarnaast delen Groenendijk Bedrijfskleding en Bo-Ex hun ervaringen met de Community of Practices Circulair (ver)bouwen in twee factsheets. Deze vind je hieronder.

Meedoen?

Een nieuwe CoP Circulair (ver)bouwen start weer in 2018. Deze wordt georganiseerd door MVO Nederland en mede mogelijk gemaakt door Nederland circulair!. Voor meer informatie en/of aanmelden, neem contact op met Ailin Haijer (MVO Nederland).

E-book: In 4 stappen circulair (ver)bouwen Circulair (ver)bouwen: Het verhaal van Groenendijk Bedrijfskleding Circulair (ver)bouwen: Het verhaal van Bo-Ex
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this library-item?

nvt Nvt
nvt Nvt

Of bedoelen we 'IFD-bouwen' (Industrieel, Flexibel en Demontabel), midden jaren '90 gelanceerd in Nederland? Zou nu heten: Industrieel, Flexibel en REmontabel bouwen. Tip voor de CoP-deelnemers: verdiep je even in de IFD-materie, dat scheelt een hoop werk / overleg! Goed voorbeeld is De Meeuw in Oirschot, partner van MVO_NL. #Watinhetvatzitverzuurtniet

25 January 2018 13:41