Etro Vastgoedzorg wint Rabobank Circular Economy Challenge 2017

Etro Vastgoedzorg wint Rabobank Circular Economy Challenge 2017
library

Afgelopen jaar daagde Rabobank twaalf bedrijven in de regio Amsterdam uit een extra stap te zetten in duurzaamheid. Zij deden mee aan de Rabobank Circular Economy Challenge metropoolregio Amsterdam. Op 30 maart volgde de ontknoping. Na de publiekstemming en beraad van de vakjury werd Etro Vastgoedzorg uit Wormerveer als winnaar gekozen.

Circulaire gebouwen

Etro Vastgoedzorg won met hun idee om gebouwen circulair te renoveren en transformeren, zodat zij elke keer een nieuwe gedaante aan kunnen nemen. Van kantoor tot appartementencomplex tot school. Kortom, duurzaam inzetbaar.

Dennis de Waart van Etro Vastgoedzorg was overrompeld door de uitslag. Het is een motivatie voor het bedrijf om door te gaan. De Waart: "De circulaire economie borrelde al een tijdje bij ons, maar dit traject heeft ons focus gegeven. Daar zijn we de Rabobank en hun kennispartners dankbaar voor. In woningcorporatie Eigen Haard hebben we zelfs een partij gevonden waarmee we circulair een bedrijfsgebouw in Amsterdam-Noord tot wooncomplex gaan omvormen. We gaan gewoon aan de slag!"

Handen en voeten

Steeds meer mensen en bedrijven beginnen de noodzaak in te zien om economische vooruitgang te realiseren door producten en grondstoffen continu te hergebruiken. Maar de grote vraag is: hoe geef je deze duurzame kringloop praktisch handen en voeten?

Die vraag bracht vier lokale Rabobanken in de metropoolregio Amsterdam samen. Vanuit de vaste overtuiging dat circulair denken een motor voor innovatie kan zijn. Zij besloten ondernemers te helpen om in een uitgebalanceerd begeleidingstraject tot concrete actieplannen te komen. Om erachter te komen waar de grootste impact te behalen is werd vooraf een quick scan door Circle Economy opgesteld. Hieruit blijkt dat de meeste kansen zich bevinden in de sectoren bouw en organische restromen.

Rob van der Laan, directeur Rabobank Zaanstreek: "Etro Vastgoedzorg hebben wij als één van de twaalf bedrijven uitgedaagd om hun idee om te zetten naar een circulair actieplan, wat zeer goed gelukt is, de eerste opdracht is inmiddels binnen."

Slotevent

Na een jaar van voorbereidingen, bedrijfsscans en inspiratiesessies met kennisorganisaties werd het hoogtepunt bereikt op 30 maart tijdens het slotevent in Zaandam. In circulaire pitches ontvouwden de twaalf deelnemers hun ideeën en plannen. En wat blijkt: er kan veel meer gerecycled worden dan wij denken, van asfalt tot wc-papier, van kantoormeubilair tot afvalhout. Wat te denken van een circulaire flat waarvan de draagconstructie en gevel opgetrokken zijn uit afgedankte houtpallets? En geheel zelfvoorzienend dankzij onder meer regenwateropvang en ingebouwde zonnecellen. Circulair ondernemen biedt oneindig veel kansen, voor ondernemers en voor een betere wereld.

Video's

Acht van de twaalf deelnemers namen hun pitch op. Benieuwd? Bekijk de video's hieronder.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

Chantal van der Meulen

Projectmanager at Rabobank

Do you want to comment on this library-item?