Gezocht en gevonden: 3 ketens voor transitieprogramma circulaire economie

Gezocht en gevonden: 3 ketens voor transitieprogramma circulaire economie
library

Aan de slag met circulaire economie? Jazeker! Nederland circulair! verbindt en deelt niet alleen mensen en verhalen rondom circulaire economie, wij gaan ook zelf aan de slag met partijen. In het kader van ons transitieprogramma onderzochten we met TNO, MVO Nederland en Circle Economy welke 3 ketens wij het beste kunnen helpen richting circulair ondernemen:

Ketens_voor_transitieprogramma_CE.pdf

Achtergrond

Circulair ondernemen doe je niet alleen. Net als alle andere transities verloopt de transitie richting een circulaire economie het beste in ketens: wanneer alle betrokken partijen aansluiten en stappen zetten, is het resultaat optimaal. Daarom koos Nederland circulair! ervoor om impact te creëeren met dit transitieprogramma.

Onderzoek

Welke ketens te kiezen? Nederland circulair! vroeg partners MVO Nederland, Circle Economy samen met TNO onderzoek te doen naar mogelijke opties. Hieruit kwamen 3 ketens naar voren die het meest geschikt leken op een succesvolle deelname aan het transitieprogramma, en 2 mogelijke alternatieven mocht een van de ketens afvallen:

  1. Kunststof en Rubber toegepast in de bouw en infrastructuur
  2. Machines en installaties
  3. Organisch afval en wegwerpartikelen in de gezondheidszorg.
  4. Elektronisch en elektrisch afval van huishoudens
  5. De Nederlandse Maritieme Industrie 

Vervolgens werden transitievoorstellen geschreven waarin werd uitgegaan van een samenwerking van 1 jaar en werkden de vervolgstappen ontwikkeld. 

Samenwerking

In 1 jaar tijd een volledige ketentransitie tot stand brengen betekent veel inzet en motivatie. Door het traject vooraf in stappen op te knippen is het traject duidelijk vorm gegeven. Deelnemende partijen commiteren zich aan deze stappen en dragen actief bij tijdens bijeenkomsten. Op Nederland circulair! kan je de resultaten en het verloop volgen. 

In onderstaande bijlage vind je de omschrijving van de selectie voor deze ketens.

onderzoeksrapport_ketentransitieprogramma_Nederland_circulair!_2015.pdf

Volgen

Inmiddels zijn de ketentransities in volle gang.

Hier lees je hoe het ervoor staat in de kunststof en rubberketen.

Als je hier klikt vind je het verslag van de kick-off bijeenkomst van de zorgketen.

Komende tijd vullen we de lijst aan met meer artikelen. Volg Nederland circulair! en leer hoe ketenpartners samenwerken aan het totstandkomen van een circulaire keten.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?