InsectoCycle: “Insecten zorgen er voor dat reststromen weer omgezet worden in bouwstenen.”

Summary
Een interview met Seppe Salari van InsectoCycle
InsectoCycle: “Insecten zorgen er voor dat reststromen weer omgezet worden in bouwstenen.”
library

De Week van de Circulaire Economie komt eraan. Hèt moment om projecten uit te lichten. InsectoCycle ontwikkelde bijvoorbeeld een insectenkwekerij waar insecten gekweekt worden die gebruikt kunnen worden als eiwitbron in veevoer. We stelden mede-eigenaar Seppe Salari wat vragen:

Met welke vorm van circulair ondernemen zijn jullie aan de slag?
 Wij ontwikkelen insectenkwekerijen, waar met reststromen insecten gekweekt kunnen worden. De gekweekte insecten kunnen gebruikt worden als duurzame eiwitbron in veevoer. Zo hergebruiken wij reststromen en maken hier weer een nuttig product van.   

Wat was voor jou de aanleiding om te starten met circulair ondernemen? 
Grondstoffen worden schaarser en de wereldwijde productie grenzen worden overschreden. InsectoCycle wil de grondstoffen-kringloop sluiten. Dit doen wij door te kijken naar de natuur: hierin spelen insecten een belangrijke rol. Insecten zorgen er voor dat reststromen weer omgezet worden in bouwstenen. Daarom heeft InsectoCycle het doel om insecten te integreren in de huidige landbouwsector en deze meer circulair te maken.  

Wat beschouw je als een (circulair) succes?
Wij hebben een oude stal verbouwd tot proeftuin genaamd FeedBackFarm. In deze proeftuin voeren wij reststromen van een melkveehouder aan de black soldier fly. De gekweekte black soldier fly larven voeren wij vervolgens aan vissen in een aquaponics-systeem. Zo sluiten wij de kringloop op deze boerderij en maken we van reststromen nieuw voedsel.   

Wat verliep minder soepel? 
De wetgeving is nog niet klaar voor de circulaire economie. Het uitrollen van ons systeem wordt bemoeilijkt door wetgeving omtrent afval- en reststromen. Gelukkig is de overheid hier ook van op de hoogte en zeer bereid om mee te zoeken naar oplossingen omdat zij de noodzaak ook inzien.   

De Week van de Circulaire Economie is van 3 t/m 7 februari 2020. Meer weten? Ga naar de website.

Meer lezen over InsectoCycle? Bekijk de website.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?